С края на учебната година се активизира търсенето на сезонна

...
С края на учебната година се активизира търсенето на сезонна
Коментари Харесай

Глад за бармани и сервитьори в Пиринско, ученици попълват дефицита

С края на образователната година се засилва търсенето на сезонна работа от младежи, които още не са навършили пълноправие. Само за месеците май и юни за цялата Благоевградска област са издадени от Инспекцията по труда 69 позволения за полагане на труд от малолетни лица на възраст от 15 до 18 година, оповестява struma.bg.

80% от издадените позволения са за работа като сервитьори и бармани в Благоевградска област, практиката е работодателят да подава молба до дирекцията в чийто регион ще се поставя трудът, разясни шефът на Инспекция по труда в Пиринско Славянка Симитчийска-Яновска.

Заведение за бързо хранене е получило позволение за работа на малолетни в кухнята, хотел в курортното населено място Огняново
е получило единодушие да назначи непълнолетен пазач, кафе-сладкарници в Гоце Делчев, Сандански и Благоевград са наели
малолетни бармани и сервитьори.

В община Сандански разрешително са получили трима продавачи на билети на открити басейни, в шивашката индустрия в община Гоце Делчев са получени позволения за ръчна работа от малолетни лица. В Разлог главно учениците работят като сервитьори в заведения.

Директорката на трудовата ревизия разясни, че е отказано позволение за работа на плаж като избавител. Инспекцията по труда се преценява с наредбите на Кодекса на труда. „ При възлагане на работа на малолетен се има поради, че е неразрешена работа, която е отвън техните физически и душевен благоприятни условия. Категорично е неразрешено полагането на нощен труд, за 15-16- годишните оптималният час е 20.00 ч., а за 16-18-годишните – 22 часа”, разясни Симитчийска-Яновска.

Задължително при подаване на документите се показва и здравно удостоверение за здравословното положение и декларация от родителите, че са осведомени с изискванията на труд, а работният ден е 7-часов.

Само за месец трудовите инспектори в Благоевградска област са направили 179 инспекции за съблюдаване на законодателството, установени са 860 нарушавания, измежду тях са 19 лица, които са работили без трудов контракт.

25 инспекции са осъществени в бранш „ Растениевъдство “, установените нарушавания са свързани с неналичието на персонални защитни средства за работещите, които употребяват препарати за растителна отбрана, най-често в оранжерии в общините Сандански и Петрич.

От началото на годината досега Инспекцията по труда е издала и 932 еднодневни трудови контракта за аграрни производители, за съпоставяне в същия интервал на миналата година са били единствено 217. Нововъведение е, че земеделските стопани могат да заявят и онлайн еднодневни контракти за 4 часа, при повърхностен работен ден при обработка на насаждения, прибиране на плодове, зеленчуци и лавандула.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР