С колко реално са поевтинели хранителните стоки, които се продават

...
С колко реално са поевтинели хранителните стоки, които се продават
Коментари Харесай

С лев по-евтино сирене, кашкавал и месо със зелен етикет

С какъв брой действително са поевтинели питателните артикули, които се продават в акцията „ Достъпно за вас “, пита депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова министъра на стопанската система Богдан Богданов.

От ведомството показват, че не събират информация за броя продадени артикули и за брой на хората, купили подобен от самодейността „ Достъпно за вас “, защото подобен вид информация е директно нарушение на свободната конкуренция. Министърът прецизира, че в акцията вземат участие над 450 магазина в цялата страна, като контракти са подписани с 15 участници, измежду които са и по-голямата част от огромните търговски вериги.

Данните на Министерство на стопанската система въпреки всичко демонстрират поевтиняване на някои съществени храни за трите месеца на деяние на самодейността. При брашното да вземем за пример цената преди акцията е била 1,30 лв. за кг, до момента в който в този момент варира от 0,85 лв. до 1,19 лева Подобна е и разликата в цената на хляба – от 1,30 лева на 1-1,19 лева

С 10 стотинки по-ниска е в този момент оптималната цена на захарта, по отношение на тази, на която се е продавала отвън акцията – 2,40 лв.. По-сериозна разлика се регистрира при цените на ориза и фасула. При ориза цената в „ Достъпно за вас “ се движи от 1,69 до 1,79 лева за кг, а отвън нея е 2,30 лева Зрелият  боб се продава от 3,68 до 5,68 лева в акцията, а отвън нея – над 5 лв.. Над 1 лев е разликата при свинското месо, сиренето и кашкавала.

Ще продължи ли страната с ограниченията против скъпите храни

Изненадващо обаче не по този начин стоят нещата с пилешкото месо, което на промоция се продава от 3,99 до 9,89 лева за кг, а отвън нея цената е 6,60 лв. за кг. Кофичка кисело мляко обаче може да се купи под 1 лев с етикет „ Достъпно за вас “, до момента в който другояче цената е над 1,30 лв.. Прясното мляко се продава от 1,03 до 2,49 лв. за литър със зеления етикет, а без него над 2,48 лв..
 istock istock
„ Видно от показаното до тук се следи трайна наклонност за обезпечаване на опция за потребителите да образуват своята потребителска кошница на налични ценови нива, съгласно свободно настояща пазарна среда “, написа в отговора си министър Богданов.

По думите му даже комерсиалните вериги, които не вземат участие в самодейността, са основали разновидности за предложение на артикули от първа нужда на налични цени, сходни на тези в мярката, т.е. самодейността усъвършенства конкурентната среда, счита министърът.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаДо 40% понижение на храни в магазините по програмата „ Достъпно за вас “ цени храни налично за вас .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР