С каяк по Марица! С кратка, но изключително красива разходка

...
С каяк по Марица! С кратка, но изключително красива разходка
Коментари Харесай

С каяка на „Браво, Пловдив“ по Марица! Реката - красива, но опасна

С каяк по Марица! С къса, само че извънредно красива разходка от Захарна фабрика до моста на Панаира, основателят на съдружие „ Браво, Пловдив “ Веселин Костов илюстрира една от главните точки в програмата на сдружението – интеграцията на река Марица.
Прочетете още
Докато за множеството градове реката нормално е сърцето на града, то в Пловдив реката е откъсната от градския пейзаж. Тя е един от най-важните детайли в екосистемата на града, само че пловдивчани са изгубили връзката си с нея, а тя се е свила в коритото си, притисната от шубраци и новопоявили се лонгозни горички и живее личен живот.

По-възрастните пловдивчани помнят, че до края на 60-те реката си е била натурален прелъстителен център за дребни и огромни, имало е места за плуване и крайбрежия за излежаване.

„ Когато се приказва за реката е добре да се види по какъв начин стоят нещата от вътрешната страна, а освен да гледаме от брега и да цъкаме с език. Като дете съм прекарвал доста лета край Марица – ловил съм риба с другари, криели сме се по тръстиките, един път даже щях да се удавя. Баща ми ме е водил на плаващия ресторант, който беше до Водната палата. Сега реката наподобява напълно друго - природата е завзела огромна част от крайбрежията, появили са се доста острови. За съжаление е цялостна с отпадъци и пластмасови опаковки, които водата носи надолу. Истината е, че сега реката е доста красива и по едно и също време с това доста рискова “ споделя Костов.

По време плаването си, той е забелязал разрушени скали, доста паднали дървета, а най-притеснителното, съгласно него, са дребните горички под мостовете на града. „ Ако стане пожар там, на огнеборците ще им е доста мъчно да го загасят, а огънят ще компрометира арматурата на оборудването и мостът ще бъде негоден. Рискът градът да бъде разграничен на две елементи въобще не е за подценяване “, смята пловдивчанинът, който преди време е бил деен член на една от най-големите екологични организации в Белгия.

Според него бъдещият план за социализацията на реката би трябвало да откри пресечната точка сред архитектура, дизайн и екология.  

„ Тази грозна структура, която се намира върху Пешеходния мост, наложително би трябвало да се махне, тъй като тя скрива една от най-красивите гледки в града “, споделя пловдивчанинът.

Друга негова концепция е под мостовете да бъдат инсталирани къщички за прилепи, защото те могат да редуцират доста популацията от комари, които тормозят жителите на града всяко лято. „ Един прилеп изяжда 15 000 комара на денонощие, а екскрементите им са храна за рибите. За страдание прилепите през последните години внезапно понижиха, защото при санирането на постройките, дупките, през които те влизат в подпокривните пространства, са запушени от изолираност “ споделя Костов. Според него реката може да бъде и комфортен транспортен кулоар при ежедневните тапи. Водните спортове, както и другите плаващи атракции, може да дадат добавена стойност на града като туристически и състезателен център.

Екипът на „ Браво, Пловдив “ е безапелационен, че реката би трябвало да бъде място за просвета, бизнес, спорт и отдих посредством благоустрояване на крайбрежните зони, създаване на паркови рекреационни и атракционни зони. Те ще упорстват това да бъде и съществена точка в работата на идващото ръководство на града.

Ако и вие желаете да се разхождате, спортувате и се забавлявате на брега на красивата Марица, гласувайте с бюлетина №36.

Сдружение „ Браво, Пловдив “ взе участие в локалните избори с регистрацията на Българска прогресивна линия.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР