С изпълнения на Софийския духов оркестър и Националната гвардейска част,

...
С изпълнения на Софийския духов оркестър и Националната гвардейска част,
Коментари Харесай

С Независимостта България извоюва една от най-големите победи в историята си

С осъществявания на Софийския духов оркестър и Националната гвардейска част, съпроводени под звуците на Химна на Независимостта и Химна на Република България, стартира формалната тържествена гала по случай честването на 110-ата годишнина от Независимостта на България в София.

 Снимка 379746
Източник:

Заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) доцент доктор Тодор Чобанов изясни, че на днешния ден би трябвало да си напомним битката на нашите предци от тези към този момент далечни години.

Трябва да си напомним, че едвам освободена България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския контракт, а хиляди наши сънародници останаха отвън рамките на българската страна, разясни той и добави, че даже съединена България си оставаше срамно васална на Османската империя , ограничавана от режима на капитулацията.

 Снимка 379743
Източник:

" На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи в своята история. Победа на перото и умелите договаряния, извоювана без кръв и принуждение. Тя бе реализирана с помощта на цялостното единство на институциите и политиците в името на националния интерес ", посочи доцент Чобанов.

Българската страна може и да е била поразявана и унизявана от своите врагове, само че ще се надига още веднъж за живот, тъй като тя е демонстрация на безконечния и несломим български дух. Нека помним уроците на днешния ден и да се борим не между тях, а за ползите на България, прикани заместник-кметът по културни въпроси.

 Снимка 379741
Източник:

Доц. доктор Владимир Златарски от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките напомни, че в съгласуваност с Виена българското държавно управление и цар Фердинанд са съумели да приготвят почвата за Независимостта на България.

Берлинският контракт остава интернационалният юридически акт, който дефинира нейното бъдеще. В него е записано, че България е самостоятелно, само че васално Княжество на турския султан, описа той и добави, че през 1885 година е употребена удобната конюнктура, в която договорът е нарушен и е осъществено Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

 Снимка 379740
Източник:

След Съединението настъпва ред да бъде осъществен акт по оповестяване на Независимостта. През 1897 година във връзка 10-тата годишнина от възкачването на престола от Фердинанд е изработен първи подобен опит, само че дълбоката рецесия сред Великите сили не им разрешава да възприемат българската концепция и нашето държавно управление е насила да я изостави , разясни доцент Златарски.

 Снимка 379738
Източник:

През 1908 година настава по този начин предстоящият миг - младотурксата гражданска война слага нови основи в турската страна и разбужда духовете в Европа. В съгласуваност с Виена българското държавно управление и цар Фердинанд съумяват да приготвят почвата за независимостта, напомни историята той и добави, че на 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново е оповестена Независимостта на България.

 Снимка 379739
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР