С изключително спорно решение Върховният административен съд (ВАС) позволи на

...
С изключително спорно решение Върховният административен съд (ВАС) позволи на
Коментари Харесай

Върховният съд позволи на Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир

С извънредно противоречиво решение Върховният административен съд (ВАС) разреши на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския предприемач Георги Гергов да завършат договорката за Пловдивския панаир. Върховен административен съд обезсили решение на варненския съд, което до момента се явяваше единствената спънка за продажбата на акциите в панаира на компанията на Гергов – " Пълдин туринвест ".

Сделката е значима за Гергов, тъй като по този начин той би придобил цялостен надзор върху атрактивния парцел в необятния център на Пловдив, който вероятно може да се застрои. За част от терена община Пловдив направи към този момент градоустройствени промени.

В момента Георги Гергов държи 50.3% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Останалите акционери са страната посредством Министерството на стопанската система и Община Варна.

Ако договорката с община Варна бъде финализирана, Гергов към този момент ще има 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения. Сега за това са нужни три четвърти от капитала и страната към момента може да го блокира.

Как се стигна дотук?

Сагата с акциите на община Варна в Пловдивския панаир, които тя получи безплатно от страната, се точи от пролетта на 2017 година. Тогава Варненският общински съвет взе решение за безплатно прекачване на своя дял от 29% в Пловдивския панаир назад на страната. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче не извърши това решение на градския парламент, макар че то влезе в действие.

Изненадващо, четири години по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет на Варна анулира решението си за връщане на акциите на панаира на страната. Това решение позволяваше на кмета да трансферира акции на Георги Гергов. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и двама самостоятелните съветници.

Областният шеф нападна незабавно това решение в съда. Първоинстанционният съд уточни, че общинските съветници не могат да анулират влязлото в действие решение за връщане на акциите на страната, което кметът просто е отказал да извърши.

Решението на Върховния съд

Според правосъдния състав на Върховен административен съд обаче общинарите могат да си вършат каквото си изискат с парцелите на града, нямат никаква отговорност пред обществото, могат да не си извършват влезнали в действие решения и никой не може да се жали от това в съда.

" Решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от регионалния шеф, не съставляват самостоятелни административни актове, защото не са издадени при реализирането на управническа активност, с използването на господарски пълномощия, присъщи за публичноправните връзки. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на надзор за правомерност по реда, по който се оспорват административните актове ", се споделя в решението.

Според Върховен административен съд въпросното волеизявление има гражданскоправен темперамент, заради което административният съд не е бил способен въобще да се произнася и да блокира договорката. Това значи, че за Върховен административен съд общинският съвет не е привързан със задължението да извършва своите лични решения и да ги трансформира, макар закона.

Докладчикът по делото е изразил несъгласието си с тезата на другите двама съдии. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.

Сага с 15-годишна история

Сагата с " Международен панаир Пловдив " АД се точи от времето на тройната коалиция - 2007 година, откакто следеното от Георги Гергов сдружение " Пълдин туринвест " съумя да придобие посредством скрита приватизация съвсем без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно - през 2017 година, вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на страната в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив - 20.63%.

Това беше несъмнено от депутата от ГЕРБ и покровител на Бойко Борисов Спас Гърневски като " обира на века " за Пловдив. Премиерът размишления и подреди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, само че община Варна не помни, макар взетото решение на Общинския съвет от май 2017 година

Странното решение на второто държавно управление на Борисов най-вероятно беше обвързвано със договорката за така наречен варненска " Дупка ", която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 година Георги Гергов прави предложение на общинарите - община Варна да апортира акциите си в " Международен панаир Пловдив " в " Пълдинт туринвест ", в което той държи контролния пакет. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите против 16 милиона лв., само че то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 година за повторно внася настояването си и то към този момент е утвърдено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лв..

След това решение варненският цивилен деятел и някогашен народен представител от Демократична България Стела Николова сезира прокуратурата с искане за инспекция дали не е проявена занемареност във връзка с собствеността в Пловдивския панаир. Няма публична информация от държавното обвиняване какво е направило по подадения сигнал.

Контактите на Гергов

Георги Гергов бе водач на Българска социалистическа партия – Пловдив до предходната година, когато водачът на партията Корнелия Нинова съумя да го изгони. Той бе една от най-влиятелните фигури в левицата, които работеха за съюз с ГЕРБ. Това не е изненадващо, като се имат поради отличните бизнес връзки на Гергов с дейци на ГЕРБ като варненския кмет Портних или някогашния министър председател Бойко Борисов.

Гергов е един от едрите предприемачи, които при ръководството на Борисов съумяха да се вредят с преференциални заеми от държавната банка ББР. Ползваше се с доверието на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров (също пловдивчанин), на който преди няколко години се опита да " посредничи " да " уреди " връзките си с издателя на в. " Сега " Сашо Дончев.

Гергов, който старателно работеше за акцията на Румен Радев още за първия президентски мандат, преди две години бе сниман в компанията на президента на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова. Президентът и Гергов седят на една маса, като до тях е някогашната депутатка от Българска социалистическа партия Весела Лечева./mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР