С избухването на пандемията от COVID-19 пръв на барикадата се

...
С избухването на пандемията от COVID-19 пръв на барикадата се
Коментари Харесай

Новите скорости на транспорта

С експлоадирането на пандемията от COVID-19 пръв на барикадата се оказа превозът. Той пострада трагично в първите няколко месеца на новия блокиран свят. Това се вижда от докладите на огромните 100 компании в бранша, които имат с близо 800 млн. лева по-малко доходи за 2020 година

След прекосяването на първичния потрес обаче превозът и логистиката потвърдиха, че светът няма по какъв начин да продължи да се върти без тях, и по-скоро влязоха в графата на дефицитните артикули, като по веригата на доставки се появиха съществени разтърсвания, невиждани до този миг.

Усложнената световна транспортна верига докара до сериозен скок в цените на транспорта по море. Сериозни корекции нагоре има и при транспортите по суша, като аргументите са в дефицита на свободен потенциал. Той се дължи както на затрудненото произвеждане на камиони, по този начин и на неналичието на задоволително водачи, които да ги ръководят.

Ръстът на цената на транспортната услуга в допълнение подхранва инфлацията и ще удължи процеса на стабилизирането на пазарите, като към този момент от бизнеса не могат да дадат точна прогноза по кое време махалото ще тръгне в противоположната посока.
Реклама Верижни реакции
" Изминалата 2021 беше друга от 2020 главно с това, че не беше въведен цялостен локдаун, а европейските страни смъкнаха по-тежките ограничавания за пътешестване. Това единствено по себе си оказа огромно значение за възобновяване на бизнеса. Разбира се, общественото разграничаване и рестриктивните мерки, наложени по убеждение на локалните държавни управляващи, продължиха да ни съпътстват през цялата 2021, само че този път не се стигна до цялостното блокиране на веригата за доставки ", разказва миналата годината Петър Петров, шеф на спедитора " Гопет Транс ".

И без цялостна обсада по веригата на доставки обаче лъснаха съществени проблеми. От " Гопет Транс " изясняват аргументите за създалата се обстановка преди всичко с COVID-19 и действителния дисбаланс във вирусните талази, зараждащи по целия свят (последователни, а не едновременни), което в действителност основава непрестанно запушване в някои съществени точки.

Към това се прибавя консуматорското държание с фокус, преместен към електронната търговия, и с нови категории артикули, които в този момент се купуват онлайн (устройства за домакински офис, електроника или мебели за възстановяване на дома). Следва държанието на веригите за търговия на дребно, като закъсненията в доставките водят до свръхнатоварване. " Вече нямаме казуса от 2020 година с " празните лавици ", само че има забележителен фокус върху презапасяване или разширение на складовите потенциали, изключително в подтекста на електронната търговия, която визира и този сегмент ", разясняват от " Гопет Транс ".

В световен проект това са проблемите, произлизащи от пристанищата в Китай - тяхното затваряне и необработване на кораби и по отношение на това провокираното запушване от контейнери в американските и европейските пристанища, които нямат пространства за насъбраните празни контейнери. " Проблемът тук към този момент е секторен и ще отнеме няколко години, с цел да бъде решен. Обмисля се пренасочване към по-малки пристанища или смяна на направления, само че компромисите са по-дълги закъснения ", разяснява Петър Петров.
Реклама
Към всичко се прибавя дефицитът на работна ръка, който визира освен България или района, а целия свят - дефицитът на водачи, както и личният състав, обслужващ складовата активност. И като похлупак - спорът в Украйна, като протичащото се може да се отрази на потоците сред Европа и прилежащата зона (Полша, Скандинавия).

Като прогноза за бъдещето съгласно " Гопет Транс " най-значимите промени са тези, свързани с корабоплаването, до момента в който автомобилният превоз ще бъде по-лесно управляем тук, в Европа.
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал Пакет " Мобилност " и другия кахъри
Настоящата 2022 година идва и с още и нови провокации за сектора под формата на пакета " Мобилност ", който би трябвало да влезе в действие през февруари 2022 година Това са условията за командироването на водачите и задължението да се заплаща на водачите минимум цялостната минимална заплата, която е използвана в страната членка, където краткотрайно ще работят водачите, както и задължението за връщане на камионите в страната им по регистрация или в базата на компанията на всеки 8 седмици.

Страните от Централна и Източна Европа заведоха дело в Съда на Европейския съюз против тази наредба, както и спомагателен иск да не се ползва мярката, до момента в който европейският съд не се произнесе.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Отбрана 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Отбрана 1 Политика Реклама
Нови разпореждания има и за каботажите, като след осъществяване на три каботажни транспорта в границите на 7-дневен интервал в една страна превозвачите няма да имат право на нови интервенции от този вид в същата страна през идващите 4 дни, като неяснотите и проблемите по това по какъв начин ще проработи новата " подвижност " са доста.

Друго огромно предизвикателство в бранш превоз идва по линия на наличния транспортен потенциал. По думите на Христо Христов, притежател на автомобилния транспортьор " Дискордиа ", дефицитът на товарни коли е почнал да се усеща от втората половина на 2021 година, като главната повода е, че много водачи са напуснали специалността при първата вълна на пандемията, която усложни свободното придвижване. Липсата им не се е усетила незабавно, само че се е показала със усилването на потреблението. В средата на 2021 година търсенето е почнало да изпреварва предлагането, като price&capacity index ясно демонстрира по какъв начин до момента в който при започване на пандемията потенциалът доста надвишава търсенето, то от пролетта на 2021 година показателят на потенциала потегля надолу, а цените нагоре. На финала на 2021 година показателят на цените отбелязва близо 22% растеж спрямо края на 2020 година

Освен неналичието на водачи има и лимитирано произвеждане на нови влекачи и ремаркета, като по калкулации на сектора създадените товарни коли са с към 30% по-малко. Цените на новите товарни коли са в затъмнение, като при поръчване производителите не могат да кажат какъв брой тъкмо ще им коства производството на возилото на финала. Липсват и избрани елементи. Всичко това води до закъснение на производството и до закъснение на увеличението на автопарковете.
Трудности и благоприятни условия
Спецификите на превоза сега работят разнопосочно за бизнеса. През 2020 година " Дискордиа " има растеж на приходите близо 15%, като неведнъж компанията е заявявала задачата си да стане водач в Източна Европа. Изминалата 2021 година е още по-успешна за компанията, като упованията са за 50% растеж на приходите и те да доближат 250 млн. лева Ръстът идва както по линия на превоза, по този начин и по линия на логистиката.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Проблемите при производителите на нови камиони обаче леко забавиха проектите на " Дискордиа " за разширение на автомобилния парк. Към края на 2021 година " Дискордиа " има 962 камиона. Чака до месец-два да доближат 1000. Това трябваше да се случи малко по-рано, само че леко се забави имено поради проблемите в производството на нови товарни камиони.

От " Гопет Транс " регистрират спад на приходите с към 18% през 2020 година поради локдауните и безредните дейности на множеството държавни управления при затварянето на границите. " Ние обслужваме необятно портфолио от клиенти с импорт и експорт в цяла Европа. Периодът (март - май 2020 година, в някои страни и по-дълго) на понижена интензивност - до към 30% от постоянния месечен размер, беше главната причина за спада на приходите ни, което е годно и за множеството компании от промишлеността ", изясняват от компанията. " Окуражаващото въпреки всичко е, че успяхме да се възстановим през втората част на 2020 година, макар забележителните пазарни промени, които се случиха. Макар и не толкоз отмерено за всички компании в групата, като цяло през 2021 година резултатите са налице с плюс 15% растеж по отношение на 2020 и доста приближаване до предпандемичните равнища на 2019 година Целта ни за 2022 година е да реализираме последващи 15% растеж ", споделя шефът Петър Петров.

Създалата се неустановеност с световните доставки се оказва и добра почва за нови бизнес инициативи. " Гопет Транс " се насочва към предлагането на железопътни услуги сред Китай и Полша, които дават опция в рецесията с доставките на контейнери от Далечния изток и Китай. " В началото на плана се насочихме към използването на услугите на Руските железници в посока доставки главно на частични колета от няколко съществени местоположения в Китай. Контейнерите се доставят до Полша, където ги деконтейнеризираме и прехвърляме на интернационалните ни камиони от Полша за България и Румъния ", изясняват от компанията.

" През 2021 година продължихме да развиваме групажните (LCL) линии сред Китай и Европа (през Полша), като маркираният напредък беше по-висок от предварителните ни упования. Основната причина за този бърз напредък беше задръстването на пристанищата, подбудено от появилите се нови коронавирус огнища в Китай, последвано от блокадата на Суецкия канал през април ", не престават от " Гопет Транс ". Като цяло от компанията виждат стабилизиране на трафика, само че чакат да е нужно още време, до момента в който това докара до решения на казуса със тапите в китайските пристанища. Виждат и интерес от страна на сътрудниците на компанията в България във връзка с тази услуга, само че резервирането тук-там на влаковете продължава да бъде предизвикателство.
Големите разбърквания в небето
Най-драматична обаче се оказа пандемията за авиацията, като това е видно от докладите на огромните самолетни компании, присъстващи в класацията. Пазарът се развиваше възходящо до началото на пандемията, като топ 3 на огромните компании - " България ер " и двете чартъртни компании, " Българиан еър чартър ", която е с ново име " Юръпиън еър чартър ", и " Би Ейч еър ", за 2019 година бяха с доходи надлежно 334 млн. лева, 221 млн. лева и 123 млн. лева

През 2020 година коронавирус пандемията изтри 419 млн. лева от общите им обороти и приходите на " България ер " паднаха с 43%, а загубата е 18.7 млн. лева При " Би Ейч еър " има спад с 67%, а при " Юръпиън еър чартър " сривът е 84%. Основният въпрос в този момент пред фирмите е по какъв начин ще бъде разпределена държавната помощ от 60 млн. лева, която се забави. Стабилна остана позицията единствено на карго авиопревозвача " Карго ер ".

През 2021 година на небосклона се появи едно ново име - самолетната компания " Гъливеър ". Тя е записана през 2016 година под името " Топ джетс ", заменено с актуалното в средата на 2020 година Собственост е на " Еър логистик ", еднолична благосъстоятелност на Янко Иванов. Той до неотдавна беше шеф на свързаната с мажоритарния притежател на Първа капиталова банка Цеко Минев " Би Ейч еър ".

Последната вест за GullivAir пристигна в средата на февруари и тя е, че от 27 март превозвачът ще оперира постоянна линия сред София и Скопие.

По време на конференцията в Скопие беше обявено, че линията няма да получава държавно финансиране, а ще се поддържа от летищата в София и в Скопие с " стратегия за стимулиране на нови полети ", като ще се разчита туроператорите да я създадат стопански смислена. Линията беше изтълкувана като следващ ход от тактиката на държавното управление на Кирил Петков за доближаване и стопляне на връзките с Република Северна Македония по неспорни въпроси като стопанска система и инфраструктура, до момента в който историческият спор остава на назад във времето.

Брандът GullivAir интензивно стартира да се появява в последните месеци в медийното пространство след известието, че е получила позволение от американската страна за директни полети и възнамерява такива сред София и Ню Йорк. По неофициална информация самолетната компания разполага с 3 самолета Airbus A330-200 и три ATR 72-600. Според представители от пазара част от концепцията е по-малките самолети ATR 72 да зареждат от страната и прилежащи страни по-големите Airbus и техните задокеански полети. Пусна полети сред София и Бургас и разгласи алтернатива за вътрешни полети сред София и Русе. Извършва и чартърни полети до Малдивите, Доминикана и така нататък
Най-рентабилни, най-растящи
Най-рентабилната компания в бранша е смесеното българско-румънско сдружение " Дунав мост Видин - Калафат " с близо 70% доходност и близо 14 млн. лева облага при доходи 20 млн. лева
Втората по доходност компания е варненската " Сигда ". Основна активност на сдружението е авто превоз на насипни товари в страната и чужбина, като за 2020 година има 58.4% доходност.
Неподвластна на COVID-19 е и рентабилността на " БМФ Порт Бургас ". Печалбата e 51 млн. лева в безспорна стойност, а маржът е съвсем 33%. Дружеството е на девета позиция в класацията, като има стесняване на приходите с 21%.

Компанията, концесионер на главната част от бургаското пристанище, е част от бизнес активите на братята Кирил и Георги Домусчиеви. " БМФ Порт Бургас " стана концесионер на пристанище Бургас и от 2012 и 2013 година оперира надлежно терминалите за насипни товари " Бургас-изток 2 " и за контейнери - " Бургас-запад ". Концесията стана през морския транспортьор - Параходство " Български морски флот ", което беше приватизирано от тях на по-ранен стадий. През есента на предходната година стана ясно, че братя Домусчиеви имат предпочитание да продадат този бизнес, като за продажбата диалози са водени с над 30 компании, евентуални вложители.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР