С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на

...
С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на
Коментари Харесай

С гражданското поклонение и военен ритуал в Ловеч почетоха Трети март

С гражданското поклонение и церемониален боен обред по полагане на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков в Ловеч уважиха националния празник Трети март.

„ Днешната България може да е по-малка от Санстефанската, само че тя е все по този начин с високи върхове и дълга история. Националният знак на българската независимост е героичният връх Шипка. Нашият връх в Ловеч са всички тези паметни места, които през днешния ден посетихме и пред които поднесохме цвята “, сподели в словото си ръководителят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов.

Сред формалните лица бяха още Ловчанският митрополит Гавриил, националният представител от Ловешки изборен регион Вяра Йорданова, регионалният шеф на област Ловеч Виктор Стойчев, заместник-кметът Даниел Колев, полковник Теодоси Томанов – шеф военно формирование 24480, Еленко Начев – шеф на РУО, майор Марин Маринов, в.и.д. шеф на Единен център за начална подготовка, Плевен.

Площадът беше цялостен с представители на духовенството, на институции, жители и доста възпитаници.

През деня цветя и венци бяха поднесени на паметника на починалите ловчалии в двора на храм „ Св. Троица “, на „ Кървавия камък “ в кв. „ Дръстене “, на Белия и Черния монумент, на Алеята на българо-руската дружба, на Паметника на Гложенеца, всичките в парк „ Стратеш “, на паметната плоча на смелия ни съгражданин Цачо Шишков, както и пред паметника на поборника Тодор Кирков.

По-рано в храм „ Св. Троица “ бе отслужен от митрополит Гавриил признателен молебен и панихида за починалите за свободата.

В ХГ „ Проф. Теофан Сокеров “ пък бе открита изложбата „ Възкресение на Свободата “, предоставена от Държавна организация „ Архиви “. Експозицията бе показана от шефа на ДХ – Ловеч Павлина Петрова. Изложбата съдържа 25 богато илюстровани платна. Много от материалите се демонстрират за първи път пред обществеността. Оригиналите се намират в архивните складове на централни и районни архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически списък и други архиви. Изложбата може да бъде забелязана в Ловеч до 16 март.
Програмата за Трети март предлага още вечерния концерт „ За теб, Българийо “ – театър на НЧ „ Зорница 2010 – Нено Щрегарски “ и Детска вокална група за национално пеене при Ловчанско читалище „ Наука-1870 година “

Както е известно, на 3 март 2022 година се навършват 144 години от Освобождението на България от османско робство. На тази дата през 1878 година е подписан Санстефанският прелиминарен кротичък контракт сред Руската и Османската империи, който поставя завършек на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР