С градски автобуси са закарани чувалите с бюлетините и дезинфектанти

...
С градски автобуси са закарани чувалите с бюлетините и дезинфектанти
Коментари Харесай

С градски рейсове возят чувалите с бюлетини

С градски рейсове са закарани чувалите с бюлетините и дезинфектанти във всички изборни секции в Пловдив. Транспортът е контрактуван от община Пловдив с превозвачите, а за доставката на книжата са наети автобусите, които не обслужват през днешния ден линиите.

В неделя вечерта, след приключването на вота, за представителите на СИК по същия метод са обезпечени рейсове, с цел да отидат до панаира и да предадат протоколите на 16-та РИК. Транспорт има и за региона, също до панаира, където е настанена 17-та РИК.

Полицейски коли съпровождат транспорт на членовете на СИК и изборните материали от районните кметства до секциите. Така ще бъде и на следващия ден вечерта.



Големи чували изнасяха преди обяд от постройката на кметството на регион „ Южен “. На секционните комисии по лист и с автограф са раздадени бюлетините, протоколи, изборни описи, дезинфектанти, маски, химикали, ръкавици. Кметът на региона Костадин Язов персонално координираше разпределянето на материалите, а служителят от администрацията изясни по какъв метод ще се транспортират и се съхраняват книжата, откакто завърши вотът.

„ Машинното гласоподаване е по-лесно в сравнение с да теглиш пари от банкомат. Трябва да си приключил въпреки всичко най-малко седми клас “, споделя Атанас Славов, който до момента е взел участие като член на СИК съвсем на всички избори от Десети ноември насам. Този път е във 81-ва секция в ОУ „ Стоян Михайловски “.



Категоричен е, че в СИК няма по какъв начин да бъдат манипулирани данните от гласуването. „ Ние сме от разнообразни партии и всеки следи доста точно “, акцентира Славов.

Антония Георгиева също е с огромен опит в провеждането на изборите и е безапелационна, че необразованите не би трябвало да гласоподават, без значение дали има машини или хартиени бюлетини. Споделя, че е срещала хора, които не знаят по какъв начин се споделя партията, за която са пуснали бюлетина, а някои даже нямат визия какви са изборите – дали за парламент, президент или за кмет.

Антония е в 73-та секция в ОУ „ Стоян Михайловски “. И двамата са сигурни, че при машинното гласоподаване ще приключат доста по-бързо за разлика от всички предходни избори, когато се е случвало да преброяват бюлетините няколко пъти и да вършат корекции, а по-късно да стоят по цели нощи в РИК.

Бюлетините се зареждат в секциите единствено за крайни случаи, когато машината се повреди. Ще се употребяват с позволение на ЦИК. Това значи, че няма по какъв начин да поискаш от комисията бюлетина под претекст, че не можеш да натиснеш няколко бутона на машината.

„ Организацията при нас на 4 април беше отлична, а близо 50 % от хората гласоподаваха на машината. Нито един път не се скапе. Избирателите се справяха добре. Надявам се и този път денят да мине добре “, сподели Димка Убинова. Нейната секция е в СУ „ Св. Константин - Кирил Философ “. И Ремзие Юмерова, секретар в 43-та СИК в същото учебно заведение предложи жителите да не се тормозят от машините.

Пътниците на автобусната спирка до кметството също разясниха, че гласуването ще е елементарно, само че по друга причина – че доста от хората са на море или в планината. Кой ще ти зареже почивката, освен това – в тази горещина 38 градуса, които дават обещание в неделя, риторично възкликна възрастен мъж.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР