С готовност да зарадват за последен път тази година своите

...
С готовност да зарадват за последен път тази година своите
Коментари Харесай

Музиката на Америка в концерта Варненско лято за деца

 С подготвеност да зарадват за финален път тази година своите многочислени другари Младежкият симфоничен оркестър и солистите от Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ - Варна, ще изнесат на 26 ноември - няколко дни по-рано от планувания за неделя концерт, който закрива годишната съпътстваща стратегия на Международния музикален фестивал " Варненско лято “, оповестиха от пресцентъра на фестивала.

Очакваното събитие ще бъде и с по-късен от нормалния час – от 19:00, само че мястото остава непроменено - Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Концертът ще е под палката на маестро Страцимир Павлов, а шефът на НУИ " Добри Христов “ - Румяна Попова – обичаната от малчуганите Госпожа Виола, ще опише следващата от своите музикални приказки. Този път тематиките ще се разпрострат върху двете Америки – Северна и Латинска, и ще основат толкоз нужното в този момент на всички чувство за празник преди Коледа.

Румяна Петрова споделя концепцията на този доста богат на ритми и страсти план:

" Замислихме концерта като продължение на спектакъла " Музикална география “, който поднесохме на публиката предишното лято. Когато кажат Америка, хората всекидневно си показват Съединени американски щати. Но на юг има цялостен различен континент с доста богата музикална просвета. Ние няма да можем да обхване всичко, само че ще подчертаваме върху изключителни моменти от музикалната история, като да вземем за пример основаването на тангото в Аржентина, тъй като функционалността на тези концерти е просветителна. Ще смесим жанрове, стилове, само че несъмнено, защото концертът е доста покрай коледните празници, той ще има и коледен отенък – в Америка има доста мощна традиция за музикално празнуване на Коледа. Ще включим разнообразни пиеси, даже считаме да приключим с " Тиха нощ, свята нощ “ на Грубер. Ще бъде един коледен концерт, декорът на сцената също ще поддържа настроението на зимните празници.

Искаме да сложим акцент върху главните музикални жанрове, които се развиват в двете Америки. Ще стартираме с един от шлагерите на американския мюзикъл, който се е трансформирал в класика - сюита от " Уестсайдска история “ на Ленард Бърнстейн. Хората по целия свят разпознават тематиките от този мюзикъл. Показваме и отношението на композиторите през вековете към новия свят. Затова сме присъединили една класическа тематика на чешкия композитор Антонин Дворжак, който се въодушевява от индианската музика и по този начин основава Симфония №9 " Из Новия свят “. Ще осъществим откъс от финала на симфонията, с цел да създадат нашите слушатели връзка по какъв начин една необикновена музикална тематика може да се трансформира във ентусиазъм за типичен композитор. Две от най-популярните танга на нашето време ще бъдат в програмата – шедьоврите на Пиацола " Либертанго “ и " Обливион “. Астор Пиацола е правоприемник на европейската класическа школа - той е възпитаник на Надя Буланже, която е директен правоприемник на Клод Дебюси. Връщайки се в Аржентина, той стартира да твори танга, които към този момент са част от музикалната съкровищница на света. За осъществяването към Младежкия симфоничен оркестър при НУИ " Добри Христов “ ще се причислят и нашите танцьори от компетентност " типичен танц “, като солист в " Обливион “ ще се изяви Александра Николова, акордеон. Аранжиментът за акордеон и симфоничен оркестър е на маестро Страцимир Павлов, който има особено отношение към музиката на Америка. Ще прозвучи и още едно танго, известното от кино лентата " Мулен руж “ " Роксан танго “ със солисти Елица Кръстева, цигулка, и Георги Михеев, виолончело.

Любима на нашите възпитаници е пиесата на Лирой Андерсън " Пътуване с шейна “, те постоянно желаят да я включваме в коледните концерти. Но този път новото в интерпретацията ще бъде прелестната хореография към нея със солисти възпитаници от компетентност " типичен танц “.

В концерта ще включим и песни от американската поп музика – в нашето учебно заведение имаме компетентност " поп и джаз пеене “ и Иван Манахов от 12. клас ще ни сервира едно завладяващо осъществяване на шлагера на Елвис Пресли " Blue Suede Shoes “. Джазът ще участва на сцената в балетната пиеса " Everything Old is New Again “ от кино лентата " Ах, този джаз “ (1979 г.) по музика на Питър Алън, ще я изпълнят възпитаници от компетентност " типичен танц “. Маестро Страцимир Павлов направи аранжимента и на обичайния госпъл " Хепи “, в който дружно с оркестъра ще се включи и Представителния хор при НУИ " Добри Христов “. Маестро Павлов може да подхване всяка една тематика и да я трансформира в шедьовър за оркестър, за хор, за солисти... Толкова безпрепятствено и решително в музикалната текстура се вписват неговите аранжименти. Почитателите на мюзикъла във Варна знаят доста добре това. Имаме и пиеса от български създател – това е Иван Михайлов с " Щастливият каубой “ в осъществяване на отбор " Виолино “ с началник Антоанета Илиева.

Финалът ще бъде коледен с класиката на Грубер " Тиха нощ “, още веднъж аранжирана от маестро Павлов с присъединяване на Младежкия симфоничен оркестър при НУИ " Добри Христов “ и солисти отбор " Виолино “. Истинска приказност за сетивата ще бъде този концерт. Готови сме с коледната украса за сцената, и всички – оркестър, солисти, танцьори, са мощно въодушевени да подарят красиво прекарване на своите родители и другари, на зажаднялата за наслада варненска аудитория. В тези условия подготовката ни е доста затруднена, съблюдаваме всички ограничения, постоянно се постанова да споделяме онлайн, само че имам вяра, че ще успеем да подготвим един превъзходен концерт, който да поднесем като предпразнична вечер на нашите фенове в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. “

Концертът е безвъзмезден за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лева

Бъдете на 26 ноември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, с цел да станете част от прекарването " Варненско лято за деца “!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР