С голямо количество жива сила, тежка техника и денонощни патрули

...
С голямо количество жива сила, тежка техника и денонощни патрули
Коментари Харесай

Пак тъп проект на МВР

С огромно количество жива мощ, тежка техника и денонощни патрули Министерство на вътрешните работи леко поразчисти задръстването пред столичния КАТ и мигновено се зае със идващия проблем – жертвите от произшествия. Както в битката с корупцията, централна роля ще има комисия с дълго име – ДОККПБДП (Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата). Това планува план на вътрешното министерство, оповестен за едномесечно публично разискване в понеделник.

Органът със секретар инж. Алекси Кесяков е основан с разпореждане на Министерския съвет през 2003 година Досега заседаваше 3-4 пъти годишно, всичко 56 съвещания за 15 години. В наличието на представители на голям брой други държавни и неправителствени органи той би следвало да „ подкрепя Министерския съвет при взимане на решения, свързани с сигурността на придвижването по пътищата, дава мнения и създава планове на закони и подзаконови нормативни актове, проучва информацията, изготвя отчети, национални стратегии и впрочем “.

Дузина зам.-министри се водят членове на комисията, обаче не вървят на съвещанията, както свидетелства протокол с информация за решенията от последната колекция на 31 май, водена персонално от Министерство на вътрешните работи шефа Валентин Радев. При това състояние нормалният сюжет на ДОККПБДП от последно време е следният – първо се отмятат настоящите данни от черната статистика за жертви и потърпевши, след това се разискват всякакви дребни планове – клипчета, състезания, семинари и най-после се показва утвърждение за следващата поръчка на „ Пътна полиция “ за нови камери.

С план за промени в постановлението на Министерски съвет вътрешният министър предлага комисията да развие бурна активност. Към многочислените зам.-шефове в нея да бъдат прибавени и подобен на основния прокурор и на Национална агенция за приходите плюс началниците на АПИ и на някогашната ДАИ, а последният да затвори вратата… Всички те дружно с поканени депутати и привлечени безплатно специалисти (поне няма да има още искащи калинки) ще би трябвало да се събират минимум един път месечно. И да приготвят и изслушват безчет доклади.

Отделно един път на 3 месеца наложително ще би трябвало да има доклад на КАТ за постъпилите в Министерство на вътрешните работи доходи, както и на Национална агенция за приходите за наложително събрани наказания от водачите. От здравното министерство би трябвало да показват статистика за умряли и лекувани от произшествия, а от Министерство на правораздаването – отчет за правосъдните каузи и присъди. Комисията ще би трябвало си прави самоотчет на всеки 6 месеца.

Всичко това е израз на „ тезата за предотвратимостта на огромна част от пътните катастрофи “. В претекстовете написа още, че „ намаляването на загубите от ПТП е на първо място установяването на мястото и ролята на всеки един човек от другите звена на транспортната система “.

А ето какво не написа. Ще има ли водеща роля разширената комисия в правенето на трите нови закона, на които ще бъде разграничен Законът за придвижване по пътищата. Ще стартира ли най-сетне да се сформира и разгласява същинска статистика – освен за броя на ранените и убитите, а и за съответните аргументи за злополуките. Сега във всеки отчет за ПТП написа какъв цвят са колите, само че не и примерно какъв брой обиколки на екватора са навъртели по българските лунни пейзажи и в какво положение са след този пробег. Или съвсем всяка причина ще продължи да минава в митичната рубрика „ несъобразена скорост “. Думата „ корупция “ още веднъж липсва, а водещата след себе си безотговорност без подозрение е главен претекст за рисково шофиране. Ще си остане ли Държавно-казионна комисията вместо Държавно-обществена, пита в държавния портал за публични съвещания жител, който зове за включване на представители на организациите на потърпевшите при произшествия. А ще станат ли най-малко част от съвещанията й открити за медиите, питаме ние.

Ако не искаш да решиш проблем, създай комисия, гласи изпитаното предписание в държавното ръководство. Ако искаш да симулираш решаването му – разшири я, е настоящият в последно време прийом. Борбата с злополуките ще става безмилостно жестока. Но в нещо като „ кавъра “ на Вапцаров на певицата Антонина…

КСНС за „ войната на пътя “?


„ Рисковете за сигурността на българските жители от безрезултатните старания на държавните институции и в частност Министерство на вътрешните работи да се опълчват дейно на пътнотранспортния травматизъм трансформират този проблем в риск за националната ни сигурност “, написа в свое мнение неправителственият Институт за пътна сигурност и го изпрати на президента.

В документа се цитира обява на „ Труд “ за грубите неточности в оповестената на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи статистика за жертвите и потърпевшите на пътя. Както вестникът писа, „ Пътна полиция “ разполага със статистически отдел, който обаче работи по извънредно архаична технология, а построената модерна осведомителна система е в тестов интервал.

Президентът Румен Радев показал интерес и се чака да бъде извършена среща с представители на института. Формулировката на мнението звучи като мотив за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По закон съветът би трябвало да се събира минимум един път на три месеца. Последното съвещание беше на 19 април.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР