С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка

...
С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка
Коментари Харесай

Европейската комисия очаква бързо разследване на убийството на Виктория Маринова

С огромна горест научихме за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Това съобщи на конференция през днешния ден представител на Европейската комисия в отговор на въпрос.

Европейска комисия чака бързо и задълбочено следствие от виновните управляващи, което да изправи виновниците пред правораздаването и да обясни дали това нахлуване е било обвързвано с работата на жертвата.

Трябва да създадем нужното, с цел да могат публицистите в сигурност да дават скъпия си принос за демократичните ни общества, добави представителят.

Той цитира годишната тирада на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер за положението на Европейски Съюз, в която Юнкер означи, че Европа постоянно би трябвало да бъде място, където свободата на публицистите е свещена.

Прекалено доста наши публицисти са притеснявани, нападани, убивани. Няма народна власт без независимост на медиите, добави цитата представителят.

Информацията за зверското закононарушение излезе от рамките на България часове откакто бе оповестена за първи път. Статии за случая излязоха в най-авторитетните международни и европейски медии, измежду които БиБиСи, Ройтерс, Гардиън и Ал-Джазира.

Случаят стигна и до видни членове на европарламента.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер писа в Туитър, че е шокиран от бруталното ликвидиране на български публицист. "Моите мисли са със фамилията ѝ. Тя е третият публицист, погубен в Европейски Съюз за една година ", написа Вебер и акцентира, че това е доста притеснително че е належащо незабавно българските управляващи да извършат цялостно следствие.

Ужасèн съм да науча за убийството на публицист, който е разследвал корупция в България - написа Ги Верхофстат, ръководител на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Екологичен потенциал, евродепутат от Белгия от 2009 година и министър-председател на страната от 1999 до 2008 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР