С голям успех се проведе първото издание на Литературни срещи“,

...
С голям успех се проведе първото издание на Литературни срещи“,
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Силна дебютна година за „Литературни срещи“ в София

С огромен триумф се организира първото издание на „ Литературни срещи “, финалната ноемврийска среща предложи полемика с интернационалните участници и книжовен куиз.

Този план сложи София и България на интернационалната литературна карта още с дебюта си! Гости от ранга на Олга Токарчук и Георги Господинов, събития в нетрадиционни формати, отдадени на литературата, представяна в синергия с други изкуства и просвета, налични както за експерти, по този начин и за необятната аудитория, препълниха залите на Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ – разяснява заместник-кметът на София Мирослав Боршош първото издание на плана „ Литературни срещи “, проведен от фондация „ Прочети София “ в Календара на културните събития на София.

Основна концепция на „ Литературни срещи “ е да прибавят разнородни подходи към представянето, само че също и към вероятните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните трендове и процеси. Всяко издание на „ Литературни срещи “ е годишна стратегия от разнообразни по наличие, мащаб, дълготрайност и акценти събития. През 2022 година срещите се организираха през юни и ноември, а през 2023 година към програмата ще се добави и април.

Международна полемика и книжовен куиз се организираха на 16 ноември в РЦСИ „ Топлоцентрала “. Събитието беше отдадено на коментара върху литературата през последната година. Замислен като спор върху разлики в литературата, в диалога участваха Биляна Курташева (България) – лекар по доктрина и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) – публицист, преводач, редактор, журналист и креативен шеф на фестивала „ Крокодил “; Владимир Янковски (Северна Македония) – публицист, преводач, редактор в издателство „ Готен “; Кейт Грифин (Великобритания) – програмен шеф на Националния център за писатели в Норич, книжовен съветник с планове в Средния изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) – поетеса и активистка. Модератор на полемиката беше Яна Генова – книжовен управител, шеф на Фондация „ Следваща страница “ и основател на ‘Къщата за литература и превод “.

Ноемврийските „ Литературни срещи “ наблюдаваха процеси, които през днешния ден виждаме като трендове. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е измежду значителните въпроси, които полемиката сложи.

Организатор на поредицата от събития „ Литературни срещи “ е фондация „ Прочети София “. „ Литературни срещи “ са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР