С голям интерес следим как телескопът Кеплер“ търси екзопланети, напомнящи

...
С голям интерес следим как телескопът Кеплер“ търси екзопланети, напомнящи
Коментари Харесай

10 места в Слънчевата система, където може да има живот

С огромен интерес следим по какъв начин телескопът „ Кеплер “ търси екзопланети, напомнящи Земята, а институтът SETI сканира галактиката за признаци на други цивилизации.

Но извънземният живот може да се е зародил много по-близо – в нашата лична Слънчева система, на прилежащите планети и техните спътници. Остава единствено да ги изучим по-добре.

Първите астрономи са считали, че на Венера и Марс може да съществува живот, в това число рационален. По-внимателното проучване на тези планети е опровергало старите теории. Но белким животът постоянно се е появявал в огромни форми? И къде би могъл да възникне той?Европа е четвъртият по величина сателит на Юпитер, само че се счита за най-перспективното място за съществуването на извънземни организми. На нея има повече вода, в сравнение с във всички океани на Земята, взети дружно, а водата е в основата на живота.

Да, Европа е скована от ледове, само че към този момент съществуват стратегии за неговото продупчване и проучване на гигантското море изпод.

© NASA

Марс. Въпросът за съществуването на живот на Марс непроменяемо провокира бурни разногласия. Последните проучвания демонстрират, че неговата повърхнина от време на време се покрива с течна вода, а това подхранва очакванията.

Има мнение, че примитивният живот на Червената планета може да се основава на примес от вода и водороден прекис и да се таи в кратера Хоровиц.Енцелад – шестият по мярка сателит на Сатурн – може да е дом за живи организми по същите аргументи, както и Европа. Той също има подледен океан, въпреки и не с такива мащаби, само че също така на него е доказана геоложка интензивност.

Изригванията на вулканите на Енцелад може да дадат сила, нужна за поддържането на някои форми на живот.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho

Титан – най-големият сателит на Сатурн – е единственото небесно тяло в нашата система, без да се брои Земята, на чиято повърхнина има течни езера. Вярно, те не са цялостни с вода, а с течен етан и метан, от време на време попълвани от локалните дъждове.

Освен това на Титан е студеничко – минус 128 градуса по Целзий, само че живот, учреден на азот, теоретично би могъл да съществува.

© ESA

Венера е парещ пъкъл, температурата на нейната повърхнина доближава 460 градуса по Целзий. И въпреки всичко учените считат, че някои типове микроби биха могли да живеят в горните пластове на венерианската атмосфера, където изискванията са доста по-меки. Облаците на Венера са цялостни с водни пари и О2, а серният диоксид и въглеродният окис може да са източник на храна.

© NASA/JHUAPL/SwRI

Плутон и Харон постоянно се преглеждат като двойна планета и с помощта на гравитационната връзка евентуално имат мощна геоложка интензивност.

Вследствие на това може да се създава задоволително топлота и сила за поддържане на живот. Изследователи считат, че на тях също може да се намират подледни океани.Ганимед е най-големият сателит на Юпитер и любопитен претендент за извънземен живот. Както и на Европа и Енцелад, там също може да има океан под ледовете, само че не на 15 км под повърхността, а на към 100. Такава дебела кора доста мъчно може да се пробие, само че в бъдеще сигурно ще си коства да се опитаКалисто е вторият по мярка сателит на Юпитер и по индикатори за битие доста припомня на Ганимед. Калисто прочее има едно предимство – извънредно невисок радиационен декор, заради което точно на този сателит се възнамерява станция за проучване на Юпитер и неговата система.Рея е вторият по величина сателит на Сатурн, състоящ се главно от воден лед. Което е по-интересно – на нея участва атмосфера от О2 и въглероден диоксид, сходна със земната. Разбира се, тя е извънредно мощно разредена, тъй че хората не биха могли да дишат локалния въздух, само че за някои форми на живот това може да е задоволително за битие.

Кометата 67P / Чурюмов–Герасименко. © ESA

Кометите не се явяват непрекъснати обекти от близкото пространство в Слънчевата система, а населяват облака на Оорт, който се намира на към една светлинна година от нас. Една от теориите за възникването на живот на Земята гласи, че той е донесен тук точно от комети. Споровете за това, могат ли микроорганизмите да пътуват на комети, не стихват и до през днешния ден.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР