С Газпром“ преговаря Булгаргаз“, който е страна по договора. В

...
С Газпром“ преговаря Булгаргаз“, който е страна по договора. В
Коментари Харесай

Росен Христов: На практика този газ, който е за септември, няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията

С „ Газпром “ договаря „ Булгаргаз “, който е страна по контракта. В момента сме на изчакване на позицията на „ Булгартрансгаз “ за възобновяване на доставките. Проблемът е, че към момента не сме получили позиция по редица отворени въпроси. Нещата са сложни – цени, клаузи и така нататък Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Думите му са по отношение на решение на проблемите с газовата рецесия, подбудена от войната в Украйна.

„ Не считаме, че замесване на държавното управление с директни договаряния с Русия биха довели до по-положителен процес. Широкото медийно отразяване на казуса, също не носи изгоди. Според адвокати е най-удачно все още държавното управление да не проговаря с Русия. Работим редом по доста решения. Не е вярно да разчитаме единствено на един снабдител. За момента изчакваме позицията на Русия “, посочи той.
На въпрос за какво се отказахме от танкерите с полутечен газ, министър Христов съобщи: „ Нямаше къде да ги разтоварим. Слотовете, които действат все още бяха разпродадени. Всичко, което беше допустимо да се употребява, можеше да се закупи от частни медиатори, това обаче оскъпяваше газа. Танкерите щяха да дойдат през септември на двойно по-голяма цена, т.е. 250 на мегаватчас. На процедура този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, поради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена “, обясни енергийният министър, представен от novini.bg.

„ В момента потенциал няма. В средата на октомври Гърция ще разгласи търг за слотове и ние ще участваме наложително. След като се обезпечат слотове, ще се търсят танкери. Така ще може да се понижи и цената на газа, тъй като ще има предвидимост “, изясни той.

„ Възнамеряваме да преговаряме с Турция да употребяваме техните
слотове, а също и с Гърция. След това ще се договорим с доставчиците, които ще ни дадат предложения. Това ще се случи до края на септември “, сподели още Росен Христов.

„ В момента по интерконектора не тече газ. Той е в развой на довеждане докрай. В него има газ, само че това е в границите на тест. Днес получихме удостоверение, че на 1 октомври ще потече газ. Чакаме съответна оферта от азерите “, сподели той.

„ Не ни чака студена зима. Нашите упования са за усъвършенстване на цените, с цел да се успокои бизнесът и да се спре галопиращата инфлация “, има вяра министърът на енергетиката.

„ В момента складираният газ в Чирен е 63%. Не цялото количество е за България. Това не е причина, че сме си обезпечили доставките на газ. Това е буфер, на който разчитаме, с цел да осигурим естествени доставки през зимата “, обясни министърът на енергетиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР