С фотоизложба Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“

...
С фотоизложба Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“
Коментари Харесай

Фотоизложба Балкански театър на сенките

С фотоизложба „ Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив “ на 16 май стартират празниците на това антично театрално изкуство, което е в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Пловдивчани и посетители на града могат да видят експозицията навън на пана в Цар Симеонова градина при шадраван „ Деметра “ до края на месеца.

Изложбата показва началото, историята и развиването на неповторимия, непокътнат само на Балканите, Театър на сенките. Популярен в Турция като „ Карагьоз “, а в Гърция като „ Карагьозис “.

С снимки и текст, експозицията наблюдава пътя на 500-годишното изкуство до наши дни. По атрактивен метод тя документира благосъстоянието и достоверността на сбирките и на театралните музеи „ Карагьоз и Хадживат “ в Бурса и „ Спатарио Музей “ – Маруси, Гърция. Паната демонстрират присъщите кукли, с които се извършва Театъра на сенките  – персонажите, символиката и техниките за моделирането им от ръчно обработена кожа.

Фотоизложбата „ Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив “ се осъществя от Сдружение „ АртеВизия “, като част от плана „ Балкански спектакъл на сенките в Пловдив “. Той се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

В неговите рамки до края на месец май пловдивската аудитория ще може да се наслаждения на сценичен фест, уъркшоп за разработване на театрални кукли, просветителни кино прожекции, както и на спектакли на достоверния Театър на сенките, показани от артисти от Гърция и Турция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР