С фалстарт започна планираното извозване на украинските бежанци от частните

...
С фалстарт започна планираното извозване на украинските бежанци от частните
Коментари Харесай

С фалстарт започна извозването на украинци към държавните бази, отказалите помощ ще търсят сами подслон

С провал стартира плануваното транспортиране на украинските бежанци от частните хотели по морето към държавните бази. Първият трен трябваше да тръгне сутринта от Варна, само че бежанците в последния миг се отказали.

Пред Българска национална телевизия ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева съобщи, че тези, които откажат помощта на страната, сами ще би трябвало да обезпечат настаняването си. По-късно се оказа, че пренасяне с влакове въпреки всичко имало, само че от Бургас.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Пред ж.п.-гарата във Варна полиция, жандармерия и доброволци на БЧК чакаха 250 украинци да потеглят към новия си краткотраен дом в Паничище. Появиха се обаче единствено петима. Другите в последния миг решили да останат още два дни в хотелите и отказали да се качат на рейсовете.

" Не знам дали там има магазини, аптеки и какви са удобствата. Пътувам с баба си и не знам какво ни чака там ". - изяснява Вячеслав Родованов.

" Вероятно ще има и други такива случаи. Очакваме на следващия ден да е сходна обстановката. Очевидно множеството хора имат опцията да си намерят места или да тръгнат за Украйна. " - сподели регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

Базата в Паничище довечера няма да остане празна. В последния миг е направена организация, тъй че от Бургас да тръгнат 57 украинци, които с трен да стигнат до държавната база.

„ Днес сутринта ни споделиха, че в 14:00 ч. ще има трен. Бързо, бързо събрахме всичките си движимости и тръгнахме. " - споделя Юля от Одеса.

„ До последно ние не знаехме къде ще ни реалокират. Стоим с куфара – дали ще е на 25-ти, дали ще е на 30-ти? Но благодарим на България, че ни предоставиха подобен превоз, с който можем да се придвижим с децата, благодарим за помощта. " - добавя Ала от Николаев.

Ирина е от Краматорск потегля от Слънчев бряг с децата си. Заради рисковата организация, не е схванала тъкмо къде ще отиде.

„ До последно не знаехме къде ще отидем. Казаха ни, че отиваме в гората, само че съответно къде - не знам. " - споделя тя.

„ С влака знаем, че ще пътуваме за София, а по-късно ще забележим " - добавя Юрий от Николаев.

Отказите на украинците в последния миг да бъдат преместени разгневиха държавните управляващи.

" Хората, които не потеглиха през днешния ден до последно, до през вчерашния ден са минавали екипи и твърдяха, че пътуват и одобряват последващото настаняване. Изведнъж, без някаква основателна причина, започнаха да се отхвърлят от настаняване и това, което се случи фактически, ме навежда на мисълта, че това е като с подправените сигнали на 112 - когато колата за спешна помощ може да избави човешки живот, само че в действителност е отишла на един подправен сигнал. Ако тези обстановки не престават да се повтарят в границите на днешния ден или идващите няколко дни, колкото и да е неприятно, колкото и ние всички да бягаме от тази обстановка, може да се окаже, че бежанският център в Елхово може да се окаже като един нужен запас. Там настаняваме всички мигранти, какъв е казуса да бъдете настанени, дали си от Украйна или от Афганистан, не виждам каква е разликата, всички сме живи хора. " - съобщи Мариана Тошева, ръководител на Държавата организация за бежанците.

От 40 хиляди украинци интервюирани в последните дни, над 80% са декларирали, че имат потребност от заслон. Преместването продължава до 1 юни.

По тематиката работиха: Д.Сукнаров, Н. Няголова, Т. Кисьова

Оператори: М. Николова, Р. Шабанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР