С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя десетки русенци отбелязаха

...
С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя десетки русенци отбелязаха
Коментари Харесай

Десетки русенци почетоха жертвите на Холокоста

С едноминутно безмълвие и поднасяне на цветя десетки русенци означиха 78-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “.

Инициативата бе проведена от Регионалната организация на евреите „ Шалом “, а респект към паметта на милионите еврейски дами, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и локална власт. На събитието участваха ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по стопанска система и интернационално съдействие на Община Русе Златомира Стефанова, както и шефът на Дирекция „ Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност “ към Областната администрация Иваничка Банчева.

„ На този ден ние си спомняме за милионите погубени човешки животи, за репресиите, за ужаса на войната и безсмислието на експанзията, за породеното страдалчество, подбудено от загубата на човещина и тоталната морална деградация в едни от най-мрачните години на актуалната ни история “, се споделя във възпоменателния адрес от регионалния шеф Анатоли Станев до ръководителя на „ Шалом “ в Русе Панайот Тотев. В написаното са припомнени и няколко емблематични цитата от Ане Франк:  „ Въпреки всичко, аз имам вяра, че хората са в действителност положителни в душите си. “, както и „ Колко прелестно е, че никой не би трябвало да чака и миг, с цел да промени света към по-добро. “ „ Точно по тази причина през днешния ден ние се прекланяме и пред тези смели персони, които се опълчиха на срамните и безнравствени хрумвания на нацизма и ни завещаха невиждан урок по кураж и героизъм. Нека помним историята и да не разрешаваме обстоятелствата да бъдат подменяни. Вярвам, че през годините Областна администрация – Русе се потвърди като заслужен сътрудник във всяка самодейност, противопоставяща се на антисемитизма, ксенофобията и омразата. Живеем в неспокойни времена, дано уважението, толерантността, мъдростта и стремежът към независимост бъдат основата на всяко общество “, добавя Станев.

От своя страна Панайот Тотев благодари на представителите на държавната и локална власт за оказаното внимание и засвидетелстваното почитание и съпричастност.

Присъстващите на церемонията през днешния ден в Русе по традиция се причислиха и към международната самодейност „ Ние помним “, а заместник-председателят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева описа мемоари на свои близки и родственици. Емоционално бе и словото на татко ѝ Адриан Василев. „ До в този момент помня по какъв начин ни споделиха, че единствено с детски колички от Аушвиц са изпратени 12 вагона “, това сигурно бе едно от най-докосващите фрази, които сподели Василев, припомняйки думите на Василий Громадски.

Веднага по-късно присъстващите имаха опция да прегледат истински фотоси от архивите на „ Шалом “, представящи кошмара на войната. Кадрите са общо 10, като измежду тях има даже такива направени от немските SS-овци.

Началото на кошмара, наименуван Холокост, бива даден в нощта на 9 против 10 ноември 1938 година. Тогава стартира вълна от погроми против евреи в Германия и Австрия, а нощта бива наречена Кристална. Наименованието идва от звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, благосъстоятелност на евреи. Опустошени са даже и синагоги. 30 000 евреи са задържани и изпратени в съществуващите към този момент концлагери, а 91 са убити. Зад набезите стои паравоенната организация на ръководещата Националсоциалистическа немска работническа партия и те са осъществени по самодейност на нейния лидер Адолф Хитлер. Няколко години по-късно следва и така наречен „ Общ проект за окончателното разрешаване на еврейския въпрос в Европа “ – в действителност това е заповед с подписа на Хитлер от януари 1942 година, която планува депортирането на 11 милиона евреи в концентрационни лагери. Част от този лист е и страната ни. България обаче съумява да избави своите 48 000 евреи. Във войните за национално обединяване на България в интервала 1885 – 1945 година умират към 1000 български евреи. Няма документи, които да свидетелстват за изменничество, дезертиране или отклоняване от военните отговорности, позволени от български евреи офицери и бойци. Факт, който приказва еднопосочно за техния безвъзмезден национализъм.

Днес се прекланяме и пред паметта на всички останали жертви на нацизма. Сред тях са стотици хиляди роми, синти, инвалиди, военнопленници, хора непримирими с мерзавщината на този режим. Според разнообразни източници общият брой на жертвите на Холокоста надвишава 10 милиона.

27 януари е разгласен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации на 1-ви ноември 2005 година. Мемориалът в Русе, отдаден на жертвите, бе повдигнат през 2018-а. Той е построена със средства на организацията и с дарения на израелски компании. Проектът бе възложен безплатно от русенския проектант Цвети Русинов. В следствие екип от Областна администрация – Русе осъществя редица събития, отдадени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Направена бе и осведомителна акция по случай построяването на неповторимия по рода си в целия свят мемориал „ Стената на българските праведници “, който беше открит през юни предходната година в столичното 134-то учебно заведение с проучване на иврит „ Димчо Дебелянов “. Той е отдаден на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „ Яд ВaШeм “. Идейният план на плана и неговото финансиране са на Роман Стоянов, създател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „ праведник на света “ Младен Иванов, който дава заслон на голям брой евреи в тези мрачни години и потвърждава, че човечността е жива.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР