С две писма са се обърнали от МВнР до ЦИК

...
С две писма са се обърнали от МВнР до ЦИК
Коментари Харесай

Външно пита ЦИК: И все пак къде в чужбина ще се гласува с машина?

С две писма са се обърнали от Министерство на външните работи до ЦИК за установяване на местата, където ще гласоподават с машини в чужбина. Министерство на външните работи подготвени да спомагат за изпращането на машините за гласоподаване в чужбина, като са подготвили и изброили 6 сюжета за това. На този стадий нямат отговор от ЦИК и се причисляват към въпросите, които се задават - къде ще има машини за гласоподаване в чужбина?

На брифинг в Министерство на външните работи бе показана готовността за откриване на секции в чужбина - те ще бъдат със 70% повече по отношение на април месец тази година. Над 5800 се чака да бъдат ангажирани с организацията на изборния ден. Остават тъкмо 465 часа до началото на изборния ден в Нова Зеландия, сигнализира Анастасов. Времето е малко, само че той изрази увереност, че ще се оправят.

В 68 страни и 784 секции ще бъдат разкрити за изборите на 11 юли.

От Министерство на външните работи коригираха и данните, предоставено предходната седмица от ЦИК, като са добавени няколко. Най-много секции ще бъдат разкрити във Англия и Северна Ирландия - 135, което е 17% от всички секции или четири пъти нарастване по отношение на предходните избори. В Германия нарастването е с 80%, а там ще бъдат разкрити 117 секции. На трето място по брой секции ще бъде Турция със 112 - това е с 220% повече по отношение на април месец, само че надалеч от върха през 2014 година

Като брой следват Испания с 67 секции или 26% повече, Съединени американски щати с 66% нарастване, Нидерландия с 40% нарастване. Във всички страни има обичайни българските общности и нарастването не е ненадейно.

Въпреки готовността на Външно министерство от там сигнализираха за някои нужни законодателни промени, стимулирани със засечени проблеми. Секции, разкрити в чужбина по заявление, ще би трябвало да бъдат разкрити и за изборите през есента, макар че още от в този момент е ясно, че гласоподаватели няма да има. Такъв е образецът с разкриването на секция в Доминиканската република, за която са подадени заявки. Те обаче се дължат на туристически поток и в случай че там в този момент юли месец гласоподават над 100 български жители, разкриването на секция през есента би било наложително. По сходен метод стои въпроса и за забележителен брой секции, които ще бъдат разкрити на гръцки острови - отчетливо свързани с туристи.

Разкриването на секциите е сериозна логистична задача и макар че Министерство на външните работи ще се оправи законодателят би трябвало да намерения, предлагат от Външно.

Като трети и то сериозен проблем от министерството откроиха неяснотите с връщането на изборните бумаги от чужбина. По закон те пътуват с дипломатическа поща, което значи ръчен багаж при въздушен превоз. Това основава проблем и ще е решение в позитивна посока да се позволи потреблението на куриерска компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР