С добре разработени регионални планове или оперативни програми могат много

...
С добре разработени регионални планове или оперативни програми могат много
Коментари Харесай

Белин Моллов: Регионалното планиране трябва да става в тесен диалог с бизнеса



С добре създадени районни проекти или оперативни стратегии могат доста добре да се употребяват ресурсите на всеки район и да се слагат акценти в икономическото развиване. Това изясни в предаването " Нещо повече " арх. Белин Моллов, бивш заместник-министър на районното развиване. По думите му, последователно сме съумели да прозрем, че в България, с нейните исторически, физико-географски, демографски и териториални особености, имаме доста добре обрисувани четири географски района, два от които съвсем безспорни – Дунавският и Черноморският, са свързани и с европейски макростратегии. 
" Съобразявайки се с географските области, с историческото развиване, икономическото положение, демографското положение, центровете и капацитетите и гледайки популацията, ние можем да районираме страната по този начин, че да бъде непоклатимо. Защото ние какво правихме до момента - местим една област от един район в другия район, " връзваме " ситуацията за един планов интервал и идващият планов интервал отново отначало, не вършим обичаи да сътворяваме условия за безкрайност. На някой минава ли му през мозъка да сменя в този момент Тоскана, дори  да и падне популацията - да не е район ", означи Белин Моллов.

В коментара си за новото райониране на страната Белин Моллов акцентира, че има императивни условия от Европейски Съюз за райониране още отпреди нашето присъединение, с цел да можем да участваме в кохезионната политика. Нашата районна политика съгласно Моллов е " по-скоро национална, с взор към районите ". Той даде образец с Холандия и нейните 16 провинции, на които дават отговор 16 оперативни стратегии за районно развиване.  

Планирането би трябвало да се случва в доста стеснен разговор с бизнеса, безапелационен е арх. Моллов. " Бизнесът не знае какво написа в районния проект, общините и управлението не знаят какви са желанията на бизнеса. Този проект би трябвало да отразява планове на властта, на бизнеса, на условията на жители и техните потребности ".

Бившият заместник-министър изрази опасенията си, че югозападният регион, в който попада и София, остава в сегашните си граници, а в този район вътрешнорегионалните разлики остават големи. " Не би трябвало да планираме София единствено в границите на Столичната община. София би трябвало да има софийски район, който да обгръща София-град, Софийска област, Пернишка и Кюстендилска област ", разясни специалистът. 

Белин Моллов даде съответен образец за попадането на региони със сходни характерности в един макрорегион: " Това, което аз стартирам в Родопите - връзката от Сандански, Гоце Делчев към Доспат, към Девин, към Смолян, Кърджали, тази българска паралелна връзка, българската Виа Игнатия, на която са " нанизани " всичките общински центрове, която е една огърлица от естествени и исторически забележителности, една огърлица от минерални извори, в по този начин нареченото зелено сърце на Европа - Рило-Родопският масив е зеленото сърце на Европа, с най-голямото биоразнообразие, със зимните курорти, с балнеологията, с туризма, историята. "
Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР