С декларация от трибуната на Народното събрание днес от парламентарната

...
С декларация от трибуната на Народното събрание днес от парламентарната
Коментари Харесай

Поискаха оставката на председателя на Комисията за българите в чужбина

С декларация от трибуната на Народното събрание през днешния ден от парламентарната група на „ Обединени патриоти “ желаеха оставката на Андон Дончев като ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Народният представител от Обединените патриоти Красимир Богданов показа претекстовете за настояването. С неприемливи дейности – изявления и политически изяви, Дончев уронва престижа на институцията Народно заседание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница индиферентност по проблемите им от страна на българската страна.

На един от случаите с неприемливо държание от страна на Андон Дончев е очевидец самият Богданов по време на визитата им в Западните околности. По време на разкриване на Културно-информационен център на българите в с. Звонци, общ. Бабушница, Дончев приветства присъстващите българи с думите „ народа на Югославия “, обяснил им, че нямат потребност от участие в НАТО и Европейски Съюз, а в България в скоро време щял да се организира референдум за излизане от НАТО, каквато политическа акция в последно време афишират от партия „ Воля “, чийто представител е Андон Дончев.

Освен предизвикващите отвращение обществени изяви на Дончев, Патриотите декларират, че той е подхождал към отговорностите си на ръководител на Комисията извънредно непрофесионално.

Г-н Андон Дончев би трябвало неотложно да подаде оставката си като ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина, приключва декларацията на Обединени патриоти.

Ето какво сподели от парламентарната естрада националният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов:

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми госпожи и господа да народни представители,

Вземам думата по въпрос, обвързван с неприемливи дейности на български депутат, жестоко уронващи престижа на институцията Народно заседание, на България като страна и предизвикващи спорни усеща у нашите сънародници в чужбина.

На 1 юни 2018 година в с. Звонци, общ. Бабушница, Република Сърбия беше открит Културно-информационен център (КИЦ) на българското национално малцинство „ Звонци - Бабушница “. На събитието участваха посланикът на Република България в Белград Н. Пр. Радко Влайков, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев, Красимир Богданов – депутат и член на групата за другарство България - Сърбия, кметът и ръководителят на общинския съвет на Община Бабушница, представители на общини от Република България. Гост беше и националният представител от Политическа партия Воля и ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев.

В изявленията си всички представители от България обявиха угриженост към ситуацията на българското малцинство в Сърбия, неприятното икономическо положение и обезлюдяването на Звонския край и опциите, които дават предприсъединителните фондове, плановете за трансгранично съдействие и други за възстановяване на икономическите условия в Западните околности. Те обявиха българската поддръжка с оглед договарянията на Република Сърбия за участие в Европейски Съюз и приканиха за отбрана на правата на българското национално малцинство.

За всеобща изненада изявлението на господин Дончев беше в безспорен асинхрон с предходните. Той се обърна към присъстващите българи с - изтъквам „ народа на Югославия “, сервира извинения за бомбардировките на НАТО, прикани присъстващите, очевидно съгласно него сърби, а не българско малцинство, че нямат потребност от участие в НАТО и Европейски Съюз, като уточни, че България нищо не е получила от това, страната е в съсипия, няма войска и скоро ще се организира референдум за излизане на България от НАТО. Като умозаключение, Дончев разгласи, че локалните хора не би трябвало да чакат нищо от България. От негова страна не беше казана и една дума за правата на българите, за откриването на този КИЦ и неговото значение, или да се сложи въпрос за потребностите на локалните хора и опциите за българска поддръжка.

Изказването му провокираха неразбиране у хората, които чакат от България поредна политика на отбрана на правата им, поощряване на вложенията и възстановяване на икономическите благоприятни условия.

Нещо повече, на културното събитие участваха сръбски медии, които могат да употребяват превратно неговите думи, казани въпреки всичко от името на ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина и да разгласят това мнение като позиция на Комисията или изобщо на отношението на българската страна към сънародниците ни в чужбина.

Уважаема г-жо Председател,

Смятам изявленията на господин Дончев за неприемливи от страна на български депутат, жестоко уронващи престижа на Народното събрание и на Българската страна. Това не е първото сходно деяние на въпросния депутат. Припомням, че при посещаване в Украйна същият направи изявление пред локалната българска общественост и гостите от България на език, друг от българския. Заседанията на поверената му комисия се водят некадърно по проблематиката на българите зад граница и при непрекъснато превишаване на правата на ръководителя за добиване на вътрешнополитически дивиденти. Всичко това води до  противоречиви усеща и разколебаване на нашите сънародници в чужбина. В изострен прорез е с българската национална идея и подсказва за отбрана на непознати, небългарски ползи.

Предвид гореказаното господин Андон Дончев би трябвало неотложно да подаде оставката си като ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР