С DB5, Aston Martin представи тогавашния си новодошъл на автомобилното

...
С DB5, Aston Martin представи тогавашния си новодошъл на автомобилното
Коментари Харесай

Aston Martin DB5: Една легенда на 60! - видео

С DB5, Aston Martin показа тогавашния си новопостъпил на автомобилното ревю във Франкфурт през септември 1963 г.и моделът към момента е един от най-известните на английския производител на спортни коли през днешния ден. Наследникът на DB4 беше нужен, с цел да резервира марката на върха в лицето на мощната конкуренция от страна на производителите на първокласни спортни коли.

DB5 се създава като седан и по-късно като кабриолет за малко повече от две години във фабриката и централата на марката в Нюпорт Пагнел, Бъкингамшир. Първоначално са създадени единствено 887 седана DB5, 123 кабриолета и дванадесет направени по поръчка shooting brake. Дори по стандартите на времето тези числа са оскъдни, изключително като се има поради, че през 1963 година във Англия са създадени над 1,8 милиона коли.

DB5 имаше нова версия на 3,7-литровия, двукамерен, редови, шестцилиндров мотор 4,0-литровия (3995 куб. см) DB4. В серийната версия новият мотор генерираше впечатляващите 282 к.с. Това нарастване на продуктивността е част от цяла поредност от механически елементи и промени в оборудването, измежду които въвеждането на електрически прозорци и опционален климатик.

Дизайнът, който беше признак на Aston Martin преди 60 години, бе дело на италианския производител на каросерии Carrozzeria Touring Superleggera. Максималната скорост от 250 км/ч беше основата на изказванието в брошурата на Aston Martin по това време - „ DB5 е най-бързият сериен 4-местен GT автомобил в света. "

Зад кормилото на този към този момент емблематичен Aston Martin застанаха освен един от най-известните секрети сътрудници в света в редица филми за Джеймс Бонд, а още други притежатели на DB5 от 60-те години - сър Пол Маккартни и Джордж Харисън от Бийтълс, и Мик Джагър от Ролинг Стоун. Звездният комедиант Питър Селърс също си купи модела, а през идващите години доста звезди - от Робърт Плант и Джей Кей до Ел Макферсън и Ралф Лорън - подсигуряваха, че DB5 рядко изчезва от светлината на прожекторите.



Шест десетилетия по-късно DB5 зае централно място при появяването на Aston Martin на Goodwood Revival Festival в Съсекс предишния уикенд, дружно с най-младия член на фамилията DB, DB12. Изпълнителният ръководител на Aston Martin Лорънс Строл, който самият има DB5, сподели по случай 60-ия рожден ден на DB5: „ Редно е на неговия 60-ти рожден ден да отделим миг, с цел да погледнем обратно и да помислим върху невероятната роля на тази кола играна в нашата 110-годишна история. "



От компанията са доста горди, че линията DB продължава през днешния ден с DB12, който, сходно на своите прародители, въплъщава всичко, което хората обичат в ръчно направените английски спортни коли, с нова доза авангардни технологии и най-високо равнище на продуктивност.

Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР