С българския правителствен самолет пътува и македонски епископ.Старозагорският митрополит Киприан

...
С българския правителствен самолет пътува и македонски епископ.Старозагорският митрополит Киприан
Коментари Харесай

Киприан носи благодатния огън от Йерусалим

С българския държавен аероплан пътува и македонски свещеник.

Старозагорският митрополит Киприан носи тази година плодородния огън от Йерусалим. Правителственият аероплан, който по традиция се дава на българската православна делегация да донесе огъня, слизащ всяка година пред вярващите на Божи гроб, трябваше да излети на разсъмване на Велика събота - в 4,30 ч от летище София.

С българския “Фолкън ” пътува и македонски свещеник, който ще отнесе свещения огън в храмовете там. А предходната година, когато делегацията в Йерусалим бе водена от митрополит Антоний, за първи път делегация на Българската православна черква даде плодородния огън на Скопие.

Той символизира чудотворната светлина на Христовото възкресение, за което свидетелства още деятел Петър, като то заема за централното място в християнската религия.

На летище София по традиция ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, с цел да вземат парченце от свещения огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден. От летището той ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата. Към 23,30 ч - 23,40 часа на Велика събота фенерът с огъня се изнася от параклиса в Синодалната палата, с цел да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното свещенодействие в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”.

Митрополит Киприан пък ще го отнесе персонално в Стара Загора, където жителите и гостите на града ще могат да посрещнат на площада плодородния огън към 23 ч. На площада ще бъдат кметът Живко Тодоров, свещеници и доста миряни.

Хорът на Старозагорската опера ще извърши църковни песнопения. След това литийно шествие ще отнесе огъня до катедралния храм “Св. Николай ”, където в 23,30 ч ще стартира Великденското пасхално свещенодействие.

Ще бъдат инсталирани две видеостени - на площада и пред катедралния храм “Св. Николай ”, на които ще се предават посрещането на огъня и богослужението в черквата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР