С автентични мартеници, изработени от естествени материали, Виктория Денева от

...
С автентични мартеници, изработени от естествени материали, Виктория Денева от
Коментари Харесай

Силистренка пази традицията на българската мартеница

С достоверни мартеници, направени от естествени материали, Виктория Денева от Силистра се опълчва на вноса от Китай, който залива пазара преди идването на Баба Марта. Затова във всяка своя мартеница тя влага българската традиция и дух. Българска национална телевизия 2 приканва за първи март да купувате български мартеници, направени от наши производители.

Силистра

37-годишната Виктория Денева е посветила живота си на дърворезбата. Майстор е и на маски за кукери. С направата на мартеници се захваща преди няколко години в изблик на противоречие и митинг против вноса на българската традиция от Китай.
Виктория Денева: " За мен е обидно български традиции да се продават и популяризират - кичозни и изкуствени мартеници, грозни освен това – считам, че надалеч по-красиви са ръчно направените, надалеч по-ценни са. "
Факт е, че нейните мартеници се отличават с неналичието на пластмаса. А материалите, от които ги създава, си набира сама. Затова и наподобяват толкоз автентично.
Виктория Денева: " Суша билки, бера лавандулата, когато тя пораства, суша чушки, царевица групирам – житни класове, вълна багря и по този начин си набирам през цялата година материалите, които ще са ми нужни за изработването на тези ритуални предмети. "
За обработка на вълната употребява остаряла техника.
Виктория Денева: " Сухо и мокро плъстене на вълна – методът, по който вълната се сплита и се сплъстява, той е доста остарял поминък и доста остарял способ на боравене с непредена вълна. "
Оказва се, че множеството силистренци ценят българската традиция и избират ръчно направените мартеници.
Галина Георгиева: " Все повече себе си следя, че се ориентирам към мартениците, направени от обичайния български вълнен конец, заменят тия китайски мартеници и работят с вълнени конци с вълна - чепкана пухкава вълна. " Атанаска Димитрова: " Предпочитам такива да си купя, тъй като са направени от естествени материали, което е типично българско, а не изкуствените. "
Затова всяка година Виктория предлага нещо ново и друго, и в това време обичайно за бита и културата ни.
Виктория Денева: " Новата мартеница, която до момента не съм предложила, е хурка, като за задачата употребявам остарели достоверни вретена, които възвръщам, шлайфам, усъвършенствам им цветовете, с цел да бъдат шарени и красиви. "
И тъкмо цветовете, съчетани по подобаващ метод, са тези, на чиято символика залага Виктория – бялото и аленото – дългия и благополучен живот, здравето и силата, събуждащата се пролет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР