С арест като на кино прокуратурата гръмна важен бушон от

...
С арест като на кино прокуратурата гръмна важен бушон от
Коментари Харесай

Мандатът на Нено Димов - един министър срещу природата

С арест като на кино прокуратурата гръмна значим бушон от държавното управление на Бойко Борисов и ограничи вредите по-нависоко. Така ръководещите се избавиха от опасността да ги опустоши лавината на публичното възмущение, което набъбваше като снежна топка още от 2017 година Тогава за първи път беше поискана оставката на Нено Димов поради бойкотиране на отбраната на " Натура 2000 " край Калиакра.

Министерският мандат на Димов беше серия от кавги, всеки от тях заслужен за оставка и прокурорско следствие. Нищо такова обаче не се случваше – всичко се замиташе под килима. Сега обаче репресивната машина се насочи към него, тъй като към този момент нямаше различен ход. А беше ненужно и непремерено – министърът нито беше хванат на мястото на престъплението, нито се опитваше да се укрие или да извърши ново закононарушение. Зрелищният му арест добави точки в актива на новия основен прокурор, а може би и на държавното управление в очите на всеобщия фен.

И макар че съдружният сътрудник (в лицето на водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов) назова протичащото се " показно ликвидиране ", Димов подаде оставка от ареста.

Доверието от него беше снето едвам при започване на 2020 година, без значение че още предходната година пернишките прокурори го показаха дружно с районния министър Петя Аврамова като виновен за водното злополучие в града. Доверието обаче беше снето единствено от екоминистъра, и то с обществен линч, а въпросът, който увисна, е кой и за какво го крепеше до момента?

А всичко изглеждаше толкоз " устойчиво " - в понеделник Димов твърдеше самонадеяно по Българска национална телевизия, че

не вижда за какво би трябвало да подава оставка поради водната рецесия в Перник

Със същата самонадеяност се развиваше цялата му кариера прочее.

Магистър по математика и лекар по физика, Нено Димов направи кариера в екологията поради шанса си на младини да попадне в тогавашния народен център по околна среда. Оттам е повдигнат в основен секретар, а по-късно и зам.-министър в държавното управление на Иван Костов. Попада и в преговорния екип с Европейска комисия по глава " Екология ".

Димов е измежду учредителите на ДСБ, само че през 2007 година афишира плана за привършен – трансформирал се бил в " тухла на фасадната народна власт ", и откакто безрезултатно се пробва да в профил Иван Костов от лидерския му пост, напуща партията шумно. За малко се завърта в ДБГ. Вестникарските изявления пазят спомен за изявлението му, че ГЕРБ не е опция на десницата. Той дефинира групировката на Бойко Борисов като " антисистемен състезател ", който печели от тази си позиция.

Говори за битка с мафията и за " колосалното пране на пари, което се случва в България "

Щом влиза още веднъж във властта, стопира да приказва по този начин.

Когато през 2017 година е поканен за министър на околната среда персонално от водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, е ръководител на неправителствения Институт за дясна политика и има личен бизнес с железни структури.

 Каракачанов окачестви дейностите против избраника му за министър като
© Велко Ангелов

Каракачанов окачестви дейностите против избраника му за министър като " показно ликвидиране ".

Избран е за екоминистър макар противоречивите си тези: " Глобалното стопляне е операция, голям бизнес със страха. Топенето на ледовете на Северния полюс няма да увеличи морското ниво даже с милиметър. Не е несъмнено, че измененията в климата са свързани с човешката активност. Устойчивото развиване е новият социализъм. " В монография пък убеждава, че страната не би трябвало да се намесва в опазването на околната среда.

На този декор афишира за свои безспорни цели чистотата на въздуха и питейната вода, както и превантивните ограничения против бедствия. Резултатът е цялостна злополука във всички области.

И макар, че несъмнено мандатът му ще се запомни главно с неговия край и първият министър, който подава оставка от ареста, е значимо да напомним

някои от най-нашумелите неизпълнения на министерските му отговорности,

за които прокуратурата трябваше да се сезира от дълго време:

- Пирин: Димов внесе скандалното решение на Министерския съвет да промени Плана за ръководство на националния парк Пирин отвън постоянната процедура по актуализация, която беше оспорвана в съда поради липса на екологична оценка. Впоследствие съдът се разпореди, че това разпореждане, препоръчано от Димов, също е нелегално. Димов беше и основател на договаряния за изменение на концесията за ски-зона " Банско ", с които държавното управление да узакони нарушавания на концесионера.

 Нено Димов беше измежду министрите-гости на годишния бал на КРИБ. На фотографията: С ръководителя на бизнес организацията Кирил Домусчиев
© Цветелина Белутова

Нено Димов беше измежду министрите-гости на годишния бал на КРИБ. На фотографията: С ръководителя на бизнес организацията Кирил Домусчиев

Витоша: Нено Димов се опита да прокара и историческия казус за изключване на площи от предпазена територия. И избра за задачата апетитния за градеж най-стар парк на Балканите – естествен парк Витоша.

– Кресна: с приемане на отчет по оценка на въздействието върху околната среда за автомагистрала " Струма ", съгласно който градежът може да мине през " Кресненското дефиле ", екоминистерството заплашва основна предпазена зона от " Натура 2000 " и рискува загуба на европейското финансиране за автомагистралата. Включително, забавя с още десетилетие плана, за който преди 10 години Европа беше одобрила природосъобразен вид, който обаче постановяваше по-качествено строителство посредством дълъг тунел.

– За некачествени Оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС) – неотчитане на кумулативния резултат от обособени планове – има и настояща наказателна процедура против България.

– Европейски присъди за Калиакра и Рила: Екоминистерството имитираше активност с години, като одобри палиативни ограничения по две влезнали в действие присъди на Европейския съд по наказателни процедури на еврокомисията. Все още няма ограничения, които да възстановят повредените степи и местообитания на птици край Калиакра, разискват се незначителни по повърхност и несъответстващи на разораните и опожарени терени " възстановителни " планове. За Рила най-накрая бяха признати забавените предпазени зони " Рила буфер " за запазване на птици и местообитания, само че с изключени значими коридори за миграция на мечки, както и елементи от обитанията на рядката риба главоч.

– " Натура 2000 ": проблемите са доста и е мъчно да бъдат ясно изборени в къс преглед. Най-голямият от тях: не са издадени заповеди за оповестяване на 211 предпазените зони от общо 341 утвърдени от Европейската комисия - за което има наказателна процедура и отчет на Сметната палата. Това значи, че те са предпазени единствено на хартия - няма правила, които да споделят какво може и какво не може да се прави в тях. Неслучайно сме очевидци на застрояване на последни места от Черноморието, множеството от които са в " Натура 2000 " - просто няма ясни регламенти за тези зони, тъй като екоминистерството не ги е оповестило. А е трябвало да ги разгласи през 2012 година (6 години след влизането на България в ЕС).

 Димов беше във вихъра на митинга за избавяне на лъвчетата от зоокъта в Разград.
© Николай Дойчинов

Димов беше във вихъра на митинга за избавяне на лъвчетата от зоокъта в Разград.

Отново за " Натура 2000 " - Нено Димов се опита да промени Закона за биологичното многообразие, който дава националните правила за ръководства на природозащитната мрежа. Научни институции и цивилен организации реагираха с множествео мнения срещу, от разнообразни гледни точки. Промените предвиждаха министърът еднолично да може да преценя дали някои зони да не бъдат понижени, противоречива система за повтаряне на органи на ръководство за зоните, национализиране на научни данни, създаване на проекти за ръководство на зоните, които не включват ясни режими и ограничения за опазването им.

И отново за " Натура 2000 " - екоминистерството разпорежда за милиони в няколко поръчки на едни и същи компании събиране на данни и интерпретирането им, в това число създаване на дълготрайни стратегии за ръководството на предпазените зони и харченето на парите за тях. Вече има сигнали до Европейската комисия за порочното осъществяване на публичните поръчки, при които се изпращат отчети без събиране на данни.

От години екокоалицията " За да остане природа в България " алармира и за други порочни практики при харченето на европейските пари за " Натура 2000 " - пренасоване към инфраструктура, занемаряване на основни ограничения като потребността за изкупуване на учзвими скъпи местообитания и други.

 Януари 2019 година – митинг с искане на оставката на Нено Димов поради Пирин.
© Георги Кожухаров

Януари 2019 година – митинг с искане на оставката на Нено Димов поради Пирин.

– занапред ще избухват и още " бомби ", свързани с ръководството на водите – и неналичието му – в България. Не е единствено водният режим в Перник, само че той демонстрира какви вреди могат да бъдат породени. Има още тревожни признаци – разорани и нечисти реки - Вит, Въча, Струма при Перник и Пчелина. И маловодие поради ВЕЦ-ове – тематика, за която от години алармират природозащитници.

- Въздух: влезнала е в действие неоправдателна присъда за равнищата на фини прахови частици. Действията на държавното управление са в дългогодишни кореспонденции с Европейската комисия, приемане на стратегически проекти, смяна в закона за въздуха, която не обезпечава надзор върху дървата за огрев, които за главен източник на замърсяване. И приемане на разпоредба, която вменява на жителите отговорност за това какво горят, без да има механизми за инспекция и надзор. Освен влязлата в действие присъда за ФПЧ, против България има наказателни процедури за въздуха по още 2 тематики - равнищата на серен диоксид и транспонирането на директивата за индустриалнитя излъчвания.

– Боклук: горене на отпадък, импорт на отпадък, оползотворяване на поклук. През 2019г. гръмнаха няколко абсурда за импорт и горене на отпадък в разнообразни Топлоелектрическа централа. Текат разногласия за количества състав, позволени и неразрешени технологии. Докато министерството отхвърля и отхвърля информация, жители и медии разпорстраняват свои свидетелства. Извън разногласието до каква степен и при какви процеси горенето на боклуци е безвредно (според Димов, препоръчително), сме очевидци на липса на оспорвани от природозащитници позволения за тестване на горене в Топлоелектрическа централа като " опит ", при липса на Оценка на въздействието върху околната среда, липса на лаборатории за тестване и надзор на наличието на " пробното гориво ", неизясненост по какъв начин се оползотворява българския отпадък и каква част от депонираните и горени количества са импорт от чужбина.

Като доказателства - отвън проблемите в екоминистерството, за които публични дейности до момента няма, Европейският съюз все още проверява 37 дейни наказателни процедури за неизпълнено природозащитно законодателство в България. От тях 14 са стартирана в интервала от май 2017 г до момента - като последици от (без)действия на Димов като министър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Третият кабинет "Борисов " (106)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР