S&P Global Ratings (S&P) повишиха рейтинга на „Национална Електрическа Компания“

...
S&P Global Ratings (S&P) повишиха рейтинга на „Национална Електрическа Компания“
Коментари Харесай

S&P повишава рейтинга на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД на 'B+'; Стабилна перспектива


S&P Global Ratings (S&P) покачиха рейтинга на „ Национална Електрическа Компания “ ЕАД (НЕК) на `B+` от `B` и дефинираха постоянна вероятност. Това излиза наяве от известие на рейтинговата организация от 9 август, като известието е побликувано по-късно и на страницата на БЕХ.

От S&P показват, че покачването на рейтинга е резултат от удобния резултат от осъществените законови промени в бранш Енергетика върху оперативното показване на НЕК, както и от подобрението в кредитния профил и ликвидността на едноличния притежател на капитала – „ Български Енергиен Холдинг “ ЕАД (БЕХ). S&P прецизират, че, макар че не правят оценка БЕХ, неговият кредитен профил е регистриран в рейтинга на НЕК. Кредитната организация прави оценка НЕК като стратегически значимо дъщерно сдружение на БЕХ, което компанията-майка ще има опция да поддържа и затова покачва до `B+` кредитната оценка на НЕК.

Повишението на рейтинга на НЕК S&P аргументират с усъвършенстваната платежоспособност на БЕХ, нормализираното финансово показване и рационалното ръководство на ликвидността, демонстрирани посредством сполучливо пласираната емисия еврооблигации на БЕХ през интервала юни-юли т.г. на общата стойност от 550 млн. евро за рефинансиране на падежиращата през месец ноември 2018 година емисия облигации на стойност 500 млн. евро. В оценката си S&P регистрират по този начин постигнатото усъвършенстване в ликвидния профил на групата, както и стабилизирането на оперативното показване на БЕХ, благоприятствано от регулаторните и законови промени, почнали през 2015 година и чакат, че то ще продължи да се усъвършенства през 2018 – 2019 година

Виждането за постоянна вероятност на НЕК отразява и упованието на S&P за удобния резултат върху Дружеството на продължаващите регулаторни промени, които ще могат да допринесат за резистентен кредитен профил на групата за няколко години. Оценката на рейтинговата организация за кредитоспособността на БЕХ и независимия кредитен профил на НЕК обаче е лимитирана от продължаващото им виждане за регулаторната среда в България като слаба, разрастваща се и с допустимо политическо въздействие. S&P смятат, че заплащанията от Фонд Сигурност на Електроенергийната Система (ФСЕС) ще продължат да поддържат устойчива доходност на НЕК и косвено на БЕХ, без обилни промени в структурата и количеството на дълга и без разтърсвания в ликвидността на БЕХ, само че считат, че това е краткотрайна мярка и имат вяра, че може да отнеме повече време да се материализират държавните енергийни промени. S&P чакат, че коефициентът на задлъжнялост на НЕК ще остане доста висок до покриване на тарифния недостиг, акумулиран в Дружеството, само че смятат, че БЕХ ще има опция да продължава при нужда да оказва поддръжка на НЕК във връзка с ликвидността.

Промени, които биха могли да доведат до позитивно рейтингово деяние, при равни други условия, включват възстановяване на оперативното показване на БЕХ и способността му да оказва поддръжка на НЕК, както и продължаващо усъвършенстване на кредитния профил на БЕХ. Такова деяние би могло да бъде опосредствано и от следващи промени в енергийния бранш, водещи до по-висока доходност, стабилен кредитен профил и поддържане на съответна ликвидност на БЕХ. До повишение на рейтинга на НЕК би могло да се стигне и вследствие на сполучливо либерализиране на пазара, на взимане на стратегическо решение за покриване на насъбрания в Дружеството тарифен недостиг или на освобождение от активите, свързани с АЕЦ Белене и следващо погасяване на съответния заем, провиснал от Българското държавно управление.

До намаление на рейтинга на НЕК би могло да се стигне при положение на доста утежняване на кредитния профил на БЕХ, на оперативното показване на групата, на ликвидността и на коефициента на задлъжнялост. Отрицателно кредитно деяние от страна на S&P би могло да бъде провокирано и от понижаване на поддръжката от БЕХ, както и от значително увеличение на ликвидните разтърсвания в НЕК, въпреки и такива да не се чакат. Като цяло, S&P смятат, че не е евентуално пораждане на причина за намаление на рейтинга на НЕК в близко бъдеще, отчитайки подобрението в представянето на НЕК и БЕХ напоследък, подкрепено от регулаторните промени.

Повишението на кредитния рейтинг на НЕК от S&P идва като продължение на покачването на рейтинга на БЕХ от Fitch Ratings (Fitch) на `BB` със постоянна вероятност през месец февруари т.г. От Fitch също аргументираха покачването на рейтинга на БЕХ с усъвършенстване в независимия кредитен профил на сдружението в резултат на финансово възобновяване и по-висока степен на предвидимост на резултатите.

www.standardandpoors.com
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР