С 9.3% е нараснал общият доход средно на лице от

...
С 9.3% е нараснал общият доход средно на лице от
Коментари Харесай

НСИ: Доходите растат с 9,3%, разходите - с 13,2% за последното тримесечие на 2017 г.

С 9.3% е повишен общият приход приблизително на разположение от домакинство през четвъртото тримесечие по отношение на същото тримесечие на 2016 година. За интервала октомври-декември 2017 година общият приход приблизително на разположение от домакинство е 1 449 лева . и набъбва, оповестиха от Националния статистически институт.

От Национален статистически институт регистрират, че общият разход приблизително на разположение от домакинство през четвъртото тримесечие на 2017 година е 1 368 лева . При разноските нарастването е с 13.2% по отношение на същото тримесечие на 2016 година.

В общия приход най- доста са приходите от работна заплата (53.9%), следвани от приходите от пенсии (26.2% ), приходите от независима претовареност (7.0%) и приходите от обществени компенсации и помощи (3.4%).

В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2017 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2016 година приходите приблизително на разположение от домакинство по източници на приход се трансформират.

Доходът от работна заплата нараства от 715 на 781 лева (с 9.2%) .

Доходите от пенсии нарастват от 372 на 380 лева (с 2.3%) .

Доходът от независима претовареност се усилва от 79 на 102 лева (с 29.6%).

Доходите от обществени компенсации и помощи остават без смяна - 49 лв. .

През четвъртото тримесечие на 2017 година относителният дял на паричния приход на семействата в общия приход е 99.0%, а делът на прихода от натура е 1.0%.

Общият разход приблизително на разположение от домакинство през четвъртото тримесечие на 2017 година е 1 368 лева . и се усилва с 13.2% по отношение на същото тримесечие на 2016 година, регистрират от Национален статистически институт.

В структурата на общия разход с максимален условен дял са разноските за храна (31.0% ), следвани от разноските за жилище (18.8%), налози и обществени осигуровки (12.2%) и превоз и известия (10.5%).

Като безспорни стойности през четвъртото тримесечие на 2017 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2016 г . приблизително на разположение от домакинство разноските по типове се трансформират, както следва:

Разходите за храна и безалкохолни питиета нарастват от 376 на 424 лева (с 12.5%).

Разходите за жилище (вода, електрическа енергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се усилват от 219 на 257 лева (със 17.3%).

Разходите за превоз и известия нарастват от 129 на 143 лева (с 10.5%).

Разходите за опазване на здравето се усилват от 67 на 74 лева (с 10.8%).

Разходите за алкохолни питиета и цигари нарастват от 55 на 59 лева (с 6.8%).

Разходите за облекло и обувки се усилват от 54 на 57 лева (с 4.1%).

Разходите за свободно време, културен отдих и обучение понижават от 48 на 47 лева (с 1.6%).

Потребление на семействата

Потреблението на съществени хранителни артикули приблизително на разположение от домакинство през четвъртото тримесечие на 2017 година се трансформира по отношение на същото тримесечие на 2016 година.

Увеличение има в потреблението на самун, месо, месни творби, кисело мляко, зеленчуци, плодове и яйца.

Намалява потреблението на сирене и на картофи . Без смяна е потреблението на прясно мляко, зрял боб и олио.

Данните са получени от тримесечното наблюдаване на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно , като се употребява инцидентна извадка от семейства.

Обикновено домакинство образуват две или повече лица , които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се дружно и имат общ бюджет , без значение от това дали имат роднински връзки между тях.

Домакинство е и едно лице, което живее независимо, храни се настрана и има собствен обособен бюджет .

Колективните семейства не са обект на проучване на домакинските бюджети, изясняват от Национален статистически институт.

Основните индикатори за приходите, разноските и потреблението се правят оценка тримесечно и годишно и се показват под формата на междинни величини и относителни дялове.

Доходите на семействата в пари и натура включват приходите на всички членове на семейството от работна заплата, пенсии, независима претовареност, компенсации за безработни, обществени помощи и други. Включват се и други приходи, общи за семейството, като регулярни или еднократни прехвърляния от други семейства и продажби на имущество.

Разходите на семействата включват разноските за храна, питиета, тютюневи произведения, жилище (вода, електрическа енергия, отопление, обзавеждане и поддържане), превоз, известия, опазване на здравето, налози, обществени осигуровки и други.

Потреблението приблизително на разположение от домакинство съставлява количествата употребявани хранителни артикули и питиета при домашни условия и не включва потреблението в заведения за публично хранене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР