С 58,5 процента изпълнение на планираните приходи в бюджета завършва

...
С 58,5 процента изпълнение на планираните приходи в бюджета завършва
Коментари Харесай

Бюджетът на Варна за полугодието е преизпълнен

С 58,5 % осъществяване на плануваните доходи в бюджета приключва първото шестмесечие на годината община Варна, личните доходи са с 5,8 млн. лева повече от предвитените, имуществените налози са събрани на 57 %. Това е част отравносметката за общинските финанси, показана през днешния ден пред отрасловата комисия от шефа на бюджетната дирекция Стефка Господинова.

Наред с уверението за финансова непоклатимост, позитивно финансово салдо и без просрочени отговорности, тя не пропусна да подчертае и оценката на Министерството на финансите, съгласно която община Варна е на челно място в страната. Отчетът за полугодието е обнародван на уеб страницата на община Варна като част от ограниченията за гласност и бистрота при утравление на обществените финанси.

Съветниците от комисията също оцениха високо уравновесената фискална политика на администрацията и нарасналата събираемост за предходната година, изчислена на 15 млн. лева повече от плануваното.

Картинката е ясна - Община Варна е в положително финансово здраве, без нито едно отклоняване от нормативите, с добре планувана и още по-добре изпълнена финансова стратегия – разяснява зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. Той не скри задоволството си, че в днешното съвещание не вземат участие сътрудници „ с трагични чувства за произшествия ”, само че все пак им предложи да четат числата.

По думите му преизпълнението на миналогодишната бюджетна рамка е показателно за високата подготвеност на експертите във финансовата дирекция, а въпреки това – за тясната обязаност с решения, засягащи обществени, стопански и политически задължения на община Варна. Не на последно място Станев акцентира, че отличните индикатори от м.г. и първите 6 месеца на 2017 година са поръчител за финансовата обезпеченост на значими за града и за варненци планове.
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР