С 45 гласа за, 1 против и 8 въздържал се

...
С 45 гласа за, 1 против и 8 въздържал се
Коментари Харесай

София одобри изпълнението на бюджета за 2016 година и за първата половина на 2017 година

С 45 гласа " за ", 1 " срещу " и 8 " въздържал " се Столичният общински съвет одобри доклада за осъществяване на бюджета на Столична община за 2016 година
Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов разгласи, че финансовите резултати са извънредно положителни – 100% осъществяване на приходната част. Според него това е доста положително осъществяване на финансовата стратегия. Разчетите демонстрират, че по отношение на 2015 година приходите на Столична община са с 51 млн. лева повече за предходната година. На съвещанието Общинският съвет одобри и осъществяването на бюджета за първото полугодие на тази година, където резултатите също са положителни и има по-добри доходи по отношение на 2016 година, осведоми Агенция " Фокус ".
Критики
От Българска социалистическа партия обаче не поддържаха приемането на отчета. Позицията им беше изразена от Иван Таков, съгласно който било видно, че " някои пера по приходната част са подценени ".
" Общото осъществяване на приходната част в бюждета е 92%. Както сме отбелязали в нашия коментар по Бюджет 2016, данъкът за придобиване на имуществото по възмезден метод е бил много недооценен. И по тази причина в този момент преизпълнението е 108%. При неданъчните доходи следим в основни сфери съществено несъблюдение. Така е в приходите и приходите от благосъстоятелност, които са изпълнени единствено на 73%. Приходите от продажба на артикули, артикули и услуги са изпълнени единствено на 67%. Тук става въпрос за рекламата. Този бранш продължава да е една от доста слабите страни в ръководството на Столична община. При дивидентите осъществяването е на 13%. Разбира се, те се разпределят с решение на СОС, само че ниският % демонстрира не положително обмисляне ".
Общинският консултант от Българска социалистическа партия означи и преизпълнението във връзка с събирането на такса битови боклуци, което е 106%. " Това е добре, защото демонстрира, че са събрани и недобри от минали години, изясни Иван Таков. - Но огромният въпрос, на който по този начин и не получаваме отговор, е различен. След като през 2016 година са изхарчени 114 милиона лв., а са събрани 198 милиона, какво се е случило с разликата, имайки поради, че тези пари може да се разходват само и единствено за действия по чистотата ".
По един от целите, които ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура си бяха заложили - защита и сигурност - процентът е единствено 68 на 100, означи Иван Таков. А по един от най-важните за Българска социалистическа партия браншове - опазването на здравето - осъществяването е единствено на 87%, какъвто е процентът и за общественото обезпечаване, добави той.
Отговорът
Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на рецензиите, като уточни, че най-хубавата оценка за осъществяването на бюджета на Столична община за 2016 година е дадена от външните институции. „ Разбира се, че ролята на опозицията е да откри мотиви за рецензии. Сигурна съм, че има такива, никой не е непогрешим. Благодарна съм, че се акцентира, че има качествено усъвършенстване. Надявам се и през този сезон да продължим да работим дружно с разбирането на значимите цели за развиването на града “, съобщи Фандъкова. Според нея Сметната палата е дала доста ясна оценка.
Дончо Барбалов разяснява пред публицисти, че не мисли, че е имало съществени рецензии при започване на съвещанието. Той изясни, че в случай че са се били вслушали в предложенията на някои групи за приходите, предходната година е нямало да завършат със 100% осъществяване, а с 3,5% несъблюдение.
За концепциите разискването на новия бюджет да стартира при започване на годината, Барбалов уточни, че няма да е тогава. " В момента сме създали една процедура, в която се стремим по-отрано да се включат комисиите на Общинския съвет в полемиките за идната година. Имаме известна подготвеност. Разчитаме на сътрудниците от другите посоки да ревизират диалозите в отрасловите комисии, с цел да може по-отрано да дискутираме плана за бюджета ", добави той. Според него и в този момент биха могли да стартират диалозите по комисиите с сътрудниците му от другите посоки за разноските, свързани с поддръжка, прехрана на дейностите на Общината. Зам.-кметът добави още, че към края на годината се знае финансовата стратегия, тъй като до последните седмици не всеки път е несъмнено кой обект ще бъде приключен и кой ще стане временен за идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР