С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и

...
С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и
Коментари Харесай

ММС увеличава средствата за подготовка на спортистите и възнаграждения на треньорите

С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и с 15% по-високи хонорари за треньорите и техните екипи плануват новите стратегии за финансово подкрепяне на Министерството на младежта и спорта за 2024 година Те бяха показани от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместител проф. Даниела Дашева пред федерациите, администриращи олимпийски спортове. „ ММС и федерациите би трябвало да продължат да работят дружно и все по този начин в добър разговор, с цел да може българските състезатели да се приготвят добре и да се показват почтено на Олимпийските игри в Париж следващата година “, съобщи министър Илиев. Той бе безапелационен, че екипът на ММС е отворен за оферти от федерациите в името на развиването на българския спорт.
В новите стратегии е заложено обезпечаването на по-добри условия за ефикасен подготвителен и спортен развой въз основата на завоюваните квоти за присъединяване в Олимпийските игри в Париж 2024 година, постигнатите резултати в интервала 2021-2023 година, обществената значителност на спорта, целите на ММС и други С покачването от следващата година персоналните месечни средства за подготовка и възобновяване на спортистите ще доближават оптималната сума от 3800 лева при 3000 лева все още. Такова финансиране ще получават спортистите, спечелили олимпийска квота. С 15% се усилват възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите оптималното финансиране от ММС може да доближи 3900 лева месечно при таван от 3400 лева до момента.

През идната година федерациите по олимпийски спортове ще могат да аплайват с планове по две нови стратегии - „ Програма за финансово подкрепяне на планове за олимпийска подготовка “ и „ Програма за финансово подкрепяне на планове за развиване на спорта за високи достижения за олимпийски спортове “.

Целта на програмата за олимпийска подготовка е да обезпечи опция и условия на спортистите ни за реализиране на високи спортни резултати на проектоолимпийските тимове. Проекти ще могат да подават федерациите, администриращи спортове, включени в програмата на Летните олимпийски игри в Париж 2024. Федерациите ще бъдат разпределени в пет групи по избрани критерии.

Осигуряването на условия и благоприятни условия за високи спортни резултати в интернационалните надпревари е в основата на втората показана през днешния ден стратегия - за развиване на спорта за високи достижения. В нея попадат самостоятелни и групови спортове, които са включени в програмата на Летните олимпийски игри Париж 2024 и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026.

Ръководствата на федерациите бяха осведомени и с усъвършенстваната стратегия за финансово подкрепяне на планове за кадрово и научно-методическо обезпечаване. Именно в нея е плануваното нарастване на хонорари на треньорите и техните екипи, а напълно нов детайл е научно-методическото обезпечаване на подготовката на спортистите.

Очаква се стратегиите да бъдат одобрени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври т.г., като срокът за кандидатстване е до 1 декември т.г.

Предстои да бъде показана и Програмата за финансово подкрепяне на развиването на спорта за високи достижения за неолимпийските спортове. 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР