С 12 гласа за Правната комисия в парламента прие предложението

...
С 12 гласа за Правната комисия в парламента прие предложението
Коментари Харесай

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния

С 12 гласа " за " Правната комисия в Народното събрание одобри предлагането да се сътвори фигурата на прокурор, който да проверява основния. То беше импортирано от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

9 от народните представители гласоподаваха " въздържал се ", нито един не гласоподава " срещу ".

По време на дебата стана ясно, че законопроектът няма да бъде подсилен от Българска социалистическа партия.

 Министерство на правосъдието: С новия проверяващ основния прокурор се съблюдават рекомендациите по делото Виж още

На полемиката мнението на прокуратурата беше показано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова. От държавното обвиняване към този момент споделиха, че не е необходим подобен прокурор, тъй като и в този момент, в случай че има сигнали против основния, те се проверяват. От правосъдното министерство, показано от зам.-министър Евгени Стоянов, обаче поддържаха концепцията и цитираха делото, водено от убития преди години прокурор Николай Колев в Съда по правата на индивида в Страсбург. В решението се установи, че у нас не е допустимо дейно и без значение следствие на основния прокурор, в случай че той извърши закононарушение.

Красимир Ципов от ГЕРБ съобщи, че законопроектът ще претърпи промени. Те обаче ще бъдат във връзка с това кой може да номинира прокурора, който ще проверява основния. Според законопроекта в този момент се планува този нов прокурор да се избира от Висшия правосъден съвет за 7 години по предложение на най-малко шестима членове на Прокурорската гилдия, а актовете му да са изключени от вътрешен инстанционен надзор в прокуратурата. Всеки прокурор, който желае да заеме длъжността на проверяващ основния прокурор, да може да се кандидатира за тази нова служба, ще предложат в този момент ръководещите.

Дебатите

По време на разискванията Явор Нотев от " Атака ", който е правист, съобщи: " Щеше ми се да видя една фигура на супервзайзор на основния прокурор , обрисувана изцяло и хармонично, тъй че да бъде показана по безапелационен метод, а не показана посредством изключения... Очевидни са положителните планове, само че това е неправилно определен път ", цитира го " Лекс ".

" Ние предлагаме вероятното в този парламентарен модел ", отвърна един от вносителите на законопроекта - Христиан Митев от " Обединени патриоти ". И попита: " Кой е верният механизъм? Идеалният план да ви бъде показан. Венецианската комисия да показа план, ще се намерят сътрудници, които ще кажат, че не става ".

" Три години и половина се балтавихме с този въпрос и който ни следи, ще получи преплитане на мозъка ", разяснява пък Крум Зарков.

Той изложи концепцията на Българска социалистическа партия - всеки прокурор да може да проверява основния прокурор, само че отводите за формиране на досъдебно произвеждане да подлежат на правосъден надзор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР