С 11 гласа „за“ и 5 „против“ беше приет бюджета

...
С 11 гласа „за“ и 5 „против“ беше приет бюджета
Коментари Харесай

Финансовата комисия прие на първо четене бюджета на НЗОК 2022

С 11 гласа „ за “ и 5 „ срещу “ беше признат бюджета на НЗОК 2022 година в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„ При наличната нормативна уредба и благоприятни условия за договаряне това е оптималният бюджет, в който са включени всички рекомендации, които се дават за доболничната помощ. В момента, в който се стартира договарянето с БЛС, ще се реализиран нараствания за съответните услуги и посоки. Мисля, че 300 млн. лева повече в извънболничната помощ са задоволителна гаранция, че напъните на системата ще бъдат ориентирани в профилактика, промоция и обслужване на пациентите “. Това сподели по време на дебата шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в отговор на укор, че направленията за диагностика и лекуване в извънболничната помощ постоянно не доближават, а и от проектобюджета не излиза наяве по какъв начин ще бъдат увеличени.

Според депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов толкоз доста средства в доболничната помощ, няма да свърши работа, тъй като няма структури там, в които да се правят всички проучвания и операции, които са нужни на пациентите. „ Няма по какъв начин да има конструкция, до момента в който няма финансиране за нея. Това е бюджетиране, другото е работа на Министерство на здравеопазването и НЗОК “, отвърна министърът на финансите Асен Василев.

По отношение на средствата за Коронавирус, за които проф. Балтов сподели, че му се костват прекомерно малко, с цел да покрият потребностите на популацията и медицинския личен състав, проф. Салчев съобщи, че рамката е направена за шестмесечието и в случай че се наложи, ще има спомагателни диалози с МФ да бъде удължена.

В отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Кирил Ананиев по какъв начин ще се понижат доплащанията в здравната система, проф. Салчев сподели, че главният дял на доплащанията е в региона на медикаментите. „ Там, където Касата покрива действия, тя не позволява доплащане “, отсече проф. Салчев.

Той разяснява и лекуването на онкоболните по време на Коронавирус вълните, като съобщи, че то не е било прекъснато в нито един миг. „ Не беше преустановен плановия банкет на онкологично болните. Всички нови медикаменти, които постъпват, влизат в ПЛС. 2021 година влязоха 53 нови продукта. Справя се системата “, сподели шефът на НЗОК.

Кирил Ананиев попита финансовия министър дали държавното управление има желание да стартира тази година смяна на модела на финансиране.

„ В бюджета се вижда, че са заложени политики за профилактика, заложени са и политики за детското здраве, 90% би трябвало да доближи биохимичния скрининг за бременни. Заложени са и 9 млн. лева в поддръжка на специализантите. Що се отнася до това, дали ще се прави по-мащабна промяна - да, само че преди този момент би трябвало да имаме повече данни. Имаме няколко насоки за промени – една от които е клиничните пътеки, да се мине към по-модерен метод на финансиране. Другата тенденция е по отношение на методите на договаряме за медикаменти и произведения. Имаме наказателна процедура поради частните лечебни заведения, които не употребяват Закон за обществените поръчки. Може Касата да купува, а те да употребяват от общd инвентарна скица “, сподели министър Василев.

„ Запознати сме с нарастването на действия в доболничната помощ, само че това е надграждане на съществуващи политики. Работили сме и по ДСГ. Имах поради смяна на модела на финансиране. Това, което казахте добавя модела, само че самия модел го няма “, отвърна Ананиев.

„ Нужни са основни промени, само че те няма да се случат през този бюджет. Това, което би трябвало да се случи е хората, които работят в НЗОК, би трябвало да са задоволително стимулирани, с цел да пазят нашия интерес “, съобщи Ваня Григорова от „ Подкрепа “.

„ Това, което установихме е, че най-добре се управлява от компютри, а не от хора. Точно по тази причина надграждаме осведомителните системи, с цел да е ясно и превантивно да се хващат нещата. Що се отнася до повишение на заплащането – политиката в цялата държавна администрация е да не се покачват заплатите тази година. Здравната каса, в тази ситуация, би трябвало да си прегледа процесите, структурите и хора и по-късно да види кои процеси могат да бъдат усъвършенствани и електронизирани, да се понижи броя на хората и тогава да се види какъв бюджет е необходим за администрацията “, изрично отговори Василев.

С параметрите по бюджета на НЗОК може да се запознаете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР