Рзврат и пиянство изпълват живота на свети отци и държавни

...
Рзврат и пиянство изпълват живота на свети отци и държавни
Коментари Харесай

Най-шумните оргии на Средновековието

Рзврат и пиене изпълват живота на свети отци и държавни управници
Леонардо да Винчи е упрекван в оргии. Уилям Завоевателят, макар всичките си триумфи, е именуван " копеле " до края на живота си, защото татко му съгрешава с дъщерята на кожаря. Папа Йоан XXIII е упрекнат в обезчестяване на 300 монахини. А синът на папа Александър VI, Чезаре Борджия, провежда вечери в папския замък, на които голи проститутки събират кестени от пода. Ето някои от най-забележителните секс кавги от Средновековието.

Бордеят Литълмор

Манастирът Литълмор е издигнат в Оксфордшър през 1245 година и през цялото време духовният живот там някак си не върви. Мястото се популяризира като рисково: явно строителите пестят доста от материали и първите монахини, които влизат в него, всекидневно се молят таванът да не се срути върху главите им. Тогава измежду поклонниците се популяризират клюки за Литълмор: игуменките оферират на поклонниците нощувка против пари.

Към 15 век манастирът към този момент се популяризира като същинско гнездо на разврат и върлуващи обири. Монахините примамват млади селски момчета в светата обител и провеждат оргии. И когато складовете за вино се изпразват и няма нищо за ястие, те стартират да продават църковни принадлежности. Тези дребни провинения биха останали скрити, в случай че не е склонността на новата игуменката Катрин Уелс към садо-мазото. Монахините се оплакват от непрекъснати побои и неразумни жестоки санкции. През осемте години на ръководство на тази дама, се натрупват доста недоволства и през 1518 година епископът на Линкълн изпраща своя комисар.

Пратеникът открива, че Литълмор е същински коптор. Монахините гладуват, тъй като продават всичките си хранителни ресурси. Вино няма. Но най-скандалното: настоятелката ражда момиче от духовник от Кент. Повечето свещници и сребърни подноси, разпродадени от настоятелката на манастира, са спестени за зестра на щерка й.

Пиратът-папа

Папа Балтазар Коса е упрекнат в изнасилването на 300 монахини.

Папа Балтазар Коса е толкоз омразна фигура, че заслужава обособена публикация. Той е огромен виновник и късметлия. Започвайки като елементарен студент, изедник в университета в Болоня, израства до водач на пиратски екипаж, който щурмува средиземноморския бряг. Но даже дребните грехове на младостта, както и фактът, че любовницата му е жена, оповестена за магьосница и наказана на клада, въобще не тормозят папа Урбан VI. Той взема умния човек на работа при себе си и му разрешава да се издигне до сан на свещеник. След гибелта на Урбан самият Балтазар сяда на трона под името Йоан XXIII, само че не в Рим, а в Пиза.

Само година по-късно той е свален. Папата е упрекнат по 74 обвинявания, които включват: содомия, обезчестяване на 300 монахини, отказване на задгробния живот, продажба на свети мощи, ликвидиране на папа Урбан, валутни транзакции, секс със личната му внучка, палежи на манастири, изтезания на епископи.

Има и по-сложни обвинявания, като да вземем за пример хипотетична оргия с цяло семейство, включващо татко, майка, наследник и дребните им дъщери. Един елементарен човек би бил екзекутиран за половината от това. Но Балтазар не е елементарен човек, той има дързостта да отиде при новия папа с самопризнание и той му връща ранга свещеник на Болоня. На гроба му е повдигнат монумент, планиран от самия Донатело.

Азиатски грешници

Но освен европейските монарси и монахини правят греховни каузи. Китайските владетели ги изпреварват от хилядолетия в покварата.

Император Уенсюан обича да тича гол (и даже с женски грим) пред своите жители и постоянно заспива пийнал на улицата.

Император Гаоцзу ненавижда конфуцианските учени толкоз доста, че събаря шапките им и уринира в тях пред всички; по подигравка на ориста, той трансформира конфуцианството в държавна идеология, когато схваща какъв брой комфортно е то за ръководство на страната.

Император Ди Син заповядва да създадат езеро, цялостно с вино и острови от закуски - доста от неговите чиновници се удавят в езерото, за наслада на монарха. Самият той в последна сметка е свален и приключва царуването си, като скача в горящ мангал.

На техния декор император Джъндзе от династията Мин наподобява малко по-адекватен - най-малко се пробва да ръководи страната, а не пие като омразник. Младият държател учи арабски, монголски и санскрит; организира сполучливи военни акции против монголите, осигурявайки северните граници и предотвратява огромно въстание. Но е запомнен с ексцентричното си държание. Джъндзе си взема любовници измежду евнусите и осиновява 100 от тях. Той обича да се маскира като елементарен градски гражданин и върви в евтини обществени домове, като от време на време води проститутки в двореца си.

Но най-фрапиращ е фактът, че обичаният ухажор на императора е ислямският гражданин Саид Хюсеин, шеф на град Хами. Предполага се обаче, че това е по-скоро политическа, в сравнение с любовна спекулация - градът е най-важната цитадела в отбраната на страната от монголите. Очевидно за Джъндзе това е най-надеждният метод за сближение и подчинени.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР