Рязкото активиране на САЩ в Азиатско-тихоокеанския басейн може скоро да

...
Рязкото активиране на САЩ в Азиатско-тихоокеанския басейн може скоро да
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: САЩ отвориха ядрената кутия на Пандора

Рязкото активиране на Съединени американски щати в Азиатско-тихоокеанския басейн може скоро да усили броя на нуклеарните страни там и да разшири към този момент съществуващите арсенали. Продължаващата полемика в Съединените щати по отношение на желателността от понижаване на нуклеарния предел и приемливостта на потреблението на тактически нуклеарни оръжия може да улесни придобиването на оръжия за всеобщо заличаване от няколко страни в района по едно и също време.

Друг фактор е построяването на " Източния фронт на Студената война " против Китай. Американците в подмяна на присъединението им могат да спрат да лимитират нуклеарните упоритости на Япония, Тайван, Южна Корея и Австралия.

Подобна обстановка породи в самото начало на 50-те години, когато основаването на Червен Китай (1949) и Корейската война (1950-1953) принудиха Вашингтон да промени фрапантно политиката си по отношение на Япония и Тайван.

Ролята на недорасъл поземлен придатък, квалифициран за окупираната Земя на изгряващото слънце, беше сменена от нова – индустриализиран гръб в Корейската война и последвалото ограничение на Съюз на съветските социалистически републики, Китай, Северна Корея, а по-късно и Виетнам. Спомените за острото японско острие преследват американците след края на окупацията през 1952 година

На децата даже не им е било разрешено да вършат самолети с гумени мотори, макар че надали са приличали на страхотните изтребители на " Зеро " от времето на Пърл Харбър. Авиационната промишленост не се е съживила, самолетоносачите към момента са маскирани като хеликоптероносачи.

Изявленията на десни националисти, в това число министър председателите Накасоне и Абе, за нуждата от придобиване на лична атомна бомба бяха потиснати от напъните на японските миротворци и американските „ куратори “ на към момента не изцяло суверенната страна.

Пробивът става вероятен при сегашния министър председател Кишида. Президентът Байдън, който се срещна с него през май, поддържа фантазията на Токио да си върне статута на велика мощ и даде обещание да издигне Япония за непрекъснато участие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. А там има единствено нуклеарни сили.

Влизането на Япония във военно-дипломатическата група на QUAD, идното пътешестване на Кишида за срещата на върха на НАТО и обещанието за военна поддръжка от Тайван могат да оказват помощ за реализирането на съкровената фантазия за нуклеарна бомба „ създадена в Япония “.

Натрупаният плутоний в японските атомни електроцентрали е задоволителен за основаване на три до четири хиляди бойни глави. Готови са и транспортните средства за доставка - японските ракети пускат спътници в космоса от доста години.

След провалянето на Гоминдана и оповестяването на Китайската национална република на 1 октомври 1949 година американците в началото имат намерение да оставят Тайван на произвола на ориста и да го запишат в графата „ невъзстановими загуби “. Но Корейската война, която стартира на 25 юни 1950 година, за една нощ придаде на острова стратегическото значение на „ непотопяем самолетоносач “.

Той беше предпазен от „ мирното обединяване “, което към този момент се приготвяше от силите на Народно-освободителната войска, като американците започнаха да го изпомпват с оръжия и да основават съвременна промишленост.

Със знанието на американците през 1961 година стартира нуклеарна стратегия, която, към този момент в напреднала фаза, същите американци подреждат да се прикрие през 1976 година, в навечерието на нормализирането на връзките Вашингтон-Пекин.

Малко след окончателното изменничество от страна на американците на техния тайвански съдружник за определяне на стратегически връзки с КНР, тогавашният „ президент “ Чанг Чинг-куо през 1978 година подрежда работата да продължи скрито.

Впечатляващият теоретичен и промишлен капацитет на Тайван направи допустимо придобиването на лично нуклеарно оръжие в най-кратки периоди.

Може би в действителност такова е в ръцете на военните. Сега към този момент се повдига въпросът за нуждата от публично владеене на атомната бомба. На страниците на англоезичния формален Taipei Times, политолог от Националния университет Чен Ши-мин написа за това през януари 2022 година

Що се отнася до средствата за доставка, в допълнение към доставените от Америка самолети, въоръжените сили на острова разполагат със лични крилати ракети Yun Feng с обхват от 1500 км от август 2019 година

Те са способни да поразяват цели надълбоко в китайска територия. Така че ръководителят на тайванската администрация Цай Инг-вен може да повтори известните думи на израелския министър председател Голда Меир: „ Първо, ние нямаме нуклеарни оръжия, и второ, в случай че е належащо, ще ги използваме “.

Южна Корея също е измежду „ праговите страни “, способни бързо да основат свои лични нуклеарни оръжия и транспортни средства за доставка. Първите проучвания там стартират през 60-те години на предишния век благодарение на американците. През 1973 година държавното управление създаде дълготраен проект за създаване на нуклеарни оръжия.

Въпреки това, в подмяна на обещанието за американския „ нуклеарен чадър “, Сеул подписва Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО) през 1975 година Работата в нуклеарната област продължава - през 1978 година е пусната първата атомна електроцентрала в Пусан.

Тайно се извършваше независимото създаване на технологии за радиохимична обработка на отработено нуклеарно гориво и обогатяване на уран. От време на време тайната става ясна. През 2004 година информация за работата на Южна Корея в региона на обогатяването на уран и отделянето на плутоний, в нарушаване на нейните отговорности, стана притежание на МААЕ.

Сега Сеул е обособен от придобиването на нуклеарни оръжия единствено с разрешението на Вашингтон и съответното лично политическо решение. Разрешението на американците може да е цената за присъединяване в зараждащия се „ Източен фронт на Студената война” против Китай.

Новият президент Юн Сок-йол, макар тесните стопански връзки на Южна Корея с Китай и впечатляващия размер на търговията, към този момент стартира да прави мощни антикитайски изказвания.

Мощен тласък за Сеул може да бъде придобиването на нуклеарни оръжия от Япония. Надявайки се на гаранции на американския контракт за сигурност, Сеул не форсира военната си нуклеарна стратегия даже в отговор на детонациите на атомни бомби в Северна Корея. Но вековното съмнение към Страната на изгряващото слънце е толкоз надълбоко заложено в груповото несъзнание на корейците, че Сеул може да отговори по най-непредсказуем метод.

Колониалният интервал от 1910 до 1945 година е време на чудовищна свирепост на японците против корейците. Забранено им е било да приказват родния си език, мъжете са били отведени в мините и мините на Япония и Южен Сахалин, а дамите са били отведени в полевите обществени домове на императорската войска.

Омразата към Япония, дружно с любовта към зелето кимчи, са съвсем единствените общи връзки на Южна и Северна Корея през днешния ден. Ядреният статут на омразната Япония може освен да подтиква нуклеарната ракетна стратегия на Пхенян и Сеул, само че и да тласне доближаването на двете разграничени половини на нацията. Може да стартира със основаването на взаимен ядрено-ракетен пестник в една или друга настройка.

Съвсем ненадейно предходната есен се зароди тематиката за нуклеарна Австралия. Още при започване на 50-те години тази страна взе участие в основаването на нуклеарни оръжия, само че не лични, а британски.

На острова-континент се добива уран, основава се нуклеарен полигон, на него са взривени заряди и се тестват транспортни средства за доставка. В знак на признателност Канбера разчита на прехвърлянето на част от английския нуклеарен боеприпас под собствен надзор.

Правителството на Нейно Величество обаче придвижи лъжицата около устата на значимия член на Британската общественост на нациите. През 60-те години на предишния век стартират полемики по отношение на целесъобразността да се финансира лична нуклеарна стратегия. Но още през 1972 година е решено да се откаже от придобиването на нуклеарни оръжия и нужния теоретичен и механически капацитет. Австралия остана под американския " нуклеарен чадър " според Договора за сигурност.

Но тогава, както се споделя, самата карта отиде в ръцете. Новият притежател на Белия дом, с цел да овладее Китай, сътвори военния блок AUKUS (АУКУС), състоящ се от Австралия, Англия и Съединени американски щати. В същото време на Канбера е предоставена виновна задача - да построи подводници с атомни електроцентрали, с цел да се опълчи на възходящия флот на Поднебесната империя.

Австралия ще получи технология от съдружниците за създаване на атомни подводници и ще стане седмата страна в света с подобен флот. Процесът на основаване на нуклеарен флот неизбежно ще обезпечи поток от информация и умения, които са от решаващо значение в работата по и върху нуклеарните оръжия.

Новата антикитайска тактика на Съединени американски щати в Тихия океан се трансформира в кутия на Пандора, от която ще избухнат ужасни проблеми. В отговор на появяването на нови нуклеарни участници Китай и Русия обезпечено ще натрупат или преразпределят своите нуклеарни арсенали.

За придобиването на лични атомни бомби и ракети могат да се погрижат огромни страни, които към момента не са мислили за подобен статут – Индонезия и Виетнам. Но най-важното е, че американците още веднъж са жадни за война, жадни за кръв.

Хирошима и Нагасаки се случиха в Азия и могат да се случат още веднъж там!

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР