Рязко покачване на радиацията показва една от 8-те контролни точки

...
Рязко покачване на радиацията показва една от 8-те контролни точки
Коментари Харесай

Радиация идва от Румъния? Без паника, моля! Има грешка в системата!

Рязко повишаване на радиацията демонстрира една от 8-те контролни точки в Румъния. В станция Гигера, която е против АЕЦ " Козлодуй ", регистрираните стойности са 1750 nSv/h на 26 ноември, което е към 10 пъти над нормата, а не хиляда пъти, прецизираха от Агенцията за нуклеарно контролиране.

Повишените стойности се виждат на картата на уеб страницата за радиоактивните мониторинг на Европейска комисия. Първи оповестиха тези данни от

От Агенцията за нуклеарно контролиране оповестиха, че на територията на България всичко е обикновено. Зам.-директорът Борислав Станимиров съобщи, че у нас няма повишаване на радиационния декор. Никакви отклонения не са регистрирани в АЕЦ " Козлодуй ". Няма пояснение за какво тази станция демонстрира такива параметри. " Допускам, че поради огромния сняг при нея нещо се е развалило. Фалшива вест ", разяснява още Станимиров и посочи, че превишаването на нормата е 10 пъти, а не хиляди, каквато информация разгласиха някои уеб сайтове.

Шефът на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов сподели, че при тях всичко е зелено, че няма никакво повишение на радиационния декор. Дори в Румъния нещо да е станало, ние щяхме да го хванем, съобщи той. Николов също позволява механически проблем в самата станция, поради която се подават погрешни данни. Всички други техни контролни точки също са в зелено, споделя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР