Рязък спад отбеляза цената на газа в Европа днес. Януарските

...
Рязък спад отбеляза цената на газа в Европа днес. Януарските
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа потънаха

Рязък спад означи цената на газа в Европа през днешния ден. Януарските фючърси на хъба TTF се намалиха с 4,28 % до 837 $ за хиляда кубически метра, сочат данни на лондонската борса ICE. Малко по-късно цените претърпяха промяна нагоре до $853, с което обаче отново остават доста по-ниски в съпоставяне със същия интервал преди година, когато газът се търгуваше над хиляда $ за хиляда кубически метра.

Заедно с януарските фючърси се намаляват и договорите за първото тримесечие на 2023 година Инвеститорите са престанали да се притесняват от рязко увеличение на цените и сключват доставки на равнище от към $900.

Освен продължаващото необичайн топло време в Европа, което е значителен фактор, влияещ върху сделките със синьо гориво цените са под натиска и на рекордната запълняемост на подземните газови складове (ПГХ). За отбелязване е, че равнището на пълняемост на европейските газови складове  дори пораства през последните дни, а прохладно време пък спомага за доста увеличение на производството на сила от вятърни паркове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР