Рядко срещаната в Китай комбинация от рекордни валежи, горещи вълни

...
Рядко срещаната в Китай комбинация от рекордни валежи, горещи вълни
Коментари Харесай

Рекордни валежи, горещи вълни и торнадо удариха Китай

Рядко срещаната в Китай композиция от рекордни превалявания, горещи талази и торнадо, която удари Гуанджоу тази седмица, принуди милиони да изоставен домовете си, нанесе вреди на парцели и наводни аграрни земи, съобщи Ройтерс.

В Южен Китай се окачват проливни дъждове, които ще продължат до вторник, заяви в петък китайска държавна телевизия и добави, че няма да има скорошно нормализиране на времето за обширния и гъсто обитаем район, наводнен от проливни дъждове през миналата седмица.

Властите издаваха предизвестия за " рискови метеорологични феномени " още през април, преди началото на дъждовния сезон при прехода от пролетта към лятото. Наводненията са постоянно събитие в Китай, само че в последно време страната е още по-уязвима заради обезлесяването, пресушаването на мочурища и градежа на язовири, употребявани за произвеждане на електрическа енергия и напояване. Властите упрекват за рисковите метеорологични феномени климатичните промени.

" Климатичните промени към този момент са предизвикали съществени неподходящи въздействия върху естествената еко система на Китай и не престават да въздействат на стопанската система и обществото ", съобщи държавното управление в националната си тактика за справяне с климатичните промени, която бе оповестена в понеделник.

В четвъртък торнадо засегна някои региони на Гуанджоу по време на мощна дъждовна стихия, заяви локална медия, прекъсвайки електрозахранването на над 5 400 консуматори в обширния южен град. Местна медия заяви за рискови равнища на водата и огромни талази в река Чжуцзян (Перлената река), което принуди централното държавно управление да изпрати екипи за попречване на наводнения. Във вторник бдителен пункт в града записва вълна с височина от 2,45 метра, най-високата от 20 години насам.

Метеорологичната станция наоколо до провинция Фуцзян предизвести в четвъртък, че преваляванията ще продължат и през идната седмица, което носи голям риск от естествени бедствия.

Междувременно температурите в Централен и Северен Китай се чака да доближат до извънредно високи стойности през идната седмица, над 40 градуса по Целзий. Необичайно горещото време към този момент е обхванало столицата на провинция Хънан Чжънчжоу, която предишното лято бе наранена от рекордни превалявания и остана парализирана от опустошителни наводнения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР