Рядко марсианско затъмнение предизвика вълнение, тъй като прилича на щури

...
Рядко марсианско затъмнение предизвика вълнение, тъй като прилича на щури
Коментари Харесай

Рядко марсианско затъмнение прилича на щури очи

Рядко марсианско затъмнение провокира неспокойствие, защото наподобява на " щури очи ".

Миналата седмица марсоходът на НАСА " Персеверанс " наблюдаваше по какъв начин марсианската луна Фобос с формата на картоф минава пред Слънцето.

Марсоходът съумя да направи 68 фотоси на преноса на 8 февруари от наблюдателната си точка в кратера Езеро. Снимките бяха снимани с лявата камера Mastcam-Z на марсохода, която нормално се употребява за панорамни фотоси на марсианския пейзаж.

Учените ще могат да употребяват сниманите данни, с цел да изучат обречения Фобос, наименуван на древногръцкия господ на страха.

Rare Martian eclipse looks like a googly eye:
— talker (@talker_news)
Фобос е напът да се сблъска с Марс, като се доближава към Червената планета със скорост от 1,8 метра на всеки 100 години. С тази скорост луната или ще се разбие в Марс след 50 милиона години, или ще се разпадне на пръстен.

" Всеки път, когато се следят тези затъмнения, те разрешават на учените да измерят фините промени в орбитата на Фобос с течение на времето ", показват от НАСА.

" Резултатът евентуално наподобява повече на щури очи, в сравнение с вдъхващо благоговение събитие от галактическия календар ", коментира Popular Science.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР