Рядка картина на Хюрем Султан, известна на Запад като Рокселана,

...
Рядка картина на Хюрем Султан, известна на Запад като Рокселана,
Коментари Харесай

Продадоха картина на Хюрем Султан за 173 хил. долара

Рядка картина на Хюрем Султан, известна на Запад като Рокселана, брачната половинка на именития османски султан Сюлейман Великолепни, беше продадена на търг в Лондон за 126 000 паунда (173 000 долара) през вчерашния ден.

Продажбата е част от търг от Sotheby`s, един от най-големите международни брокери на изящни и декоративни изкуства, бижута и колекционерски предмети, наименуван " Изкуствата на ислямския свят и Индия ".

Маслената живопис е от художник почитател на Тициан, Северна Европа, и датира от края на 16 началото на 17 век.

Надписът „ БИАНКА ЛА РОСА ФИОЛА СОЛИМАНО “ (червенокосата щерка на Сюлейман) изписан със злато в горния ляв ъгъл на картината, твърди, че фигурата е щерка на Сюлейман, само че в действителност това е брачната половинка на Сюлейман, Хюрем Султан.

Наскоро оповестена публикация на Джулиан Рейби потвърждава, че това е портрет на Рокселана, защото е моделиран по печатен портрет от 1540-те, в който венецианският гравьор Матео Пагани ясно я разпознава като " Ла Роса " (Червенокосата).

Отвлечена в иго от вкъщи си в днешна Западна Украйна, Рокселана влиза в харема на Сюлейман и бързо се трансформира в негова фаворитка. Той е толкоз влюбен в нея, че нарушава традициите и се като се дами за нея. А тя му ражда четирима сина, като с интриги съумява да направи един от тях идващия Султан в империята.

Той разкрива пристрастеността си към нея с сантиментални стихове, като я назовава: „ Моят най-искрен другар, моят поддръжник, самото ми битие, моят султан, моята единствена обич. Най-красивата измежду красивите. “

Тя е авторитетна освен като негова брачна половинка, само че и като консултант в ръководството на империята. Докато Сюлейман е на завоевателни задачи, тя си кореспондира с него и го осведоми за събитията в столицата.

Тя също по този начин е главен спонсор на архитектурни обекти и благотворителни фондации, в цялата империя, в това число в и Йерусалим.

Тя е известна и с доста интриги, част от които бяха показани в турския мега сериал " Великолепния век " излъчен и в България.

Клюките както измежду османците, по този начин и измежду европейците настояват, че тя е омагьосала султана.

Сюлейман Великолепни, прочут още като Кануни (Законодател), е най-дълго управлявалият османски монарх, който е бил на трона в продължение на 46 години до гибелта си по време на борби около Виена през 1566 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР