Русофобският Петер Фиала срещу прагматичния Робърт ФицоНаучавайки за срещата между

...
Русофобският Петер Фиала срещу прагматичния Робърт ФицоНаучавайки за срещата между
Коментари Харесай

Как отношението към Русия скара Словакия и Чехия

Русофобският Петер Фиала против прагматичния Робърт Фицо

Научавайки за срещата сред словашкия външен министър Юрай Бланар и Сергей Лавров, чешкият министър председател Петр Фиала, прочут с непримиримата си русофобия, побесня. Той разгласи кардинално разминаване сред двете страни по съветския и украинския въпрос и спря взаимните съвещания на държавните управления на Чехия и Словакия, които се организират от 2012 година

„ разяснява Фиала както обстоятелството на срещата на Бланар с Лавров и желанието на словашкия му сътрудник Роберт Фицо да спре да въоръжава Украйна.

Реакцията на Фицо не закъсня. сподели той. Така раздялата сред двамата наследници на Чехословакия става явна.

В Русия тази история получи много многолюден отзив. Най-екзотичните мнения изглеждаха по следния метод: Други започнаха да се ровят в историята, пробвайки се да намерят аргументите за „ несъвместимостта “ на словаци и чехи.

В реалност обаче по-скоро можем да приказваме за несъответственост на „ двете F ” - Фицо и Фиала, както и техните тимове. Словашкият министър председател, критикувайки чешкия си сътрудник, даде да се разбере, че няма фундаментално спиране на връзките. акцентира той. Чешките водачи по-късно се изрекоха почти в същия дух.

Картината се оцветява от още няколко изказвания. Така някогашният чешки министър председател Андрей Бабиш, който се опълчва на доставките на оръжия за режима на Зеленски, разкритикува чешките управляващи за решението за Словакия, за което получи изострен упрек от чешкия външен министър Ян Липавски:

„ А някогашният чешки президент Милош Земан отговори:

От своя страна, известна с неприятното си отношение към Русия и поддръжката си за Украйна, словашкият президент Зузана Чапутова не поддържа личния си министър председател и в действителност застана на страната на Фиала. сподели тя. В същия дух се изрекоха и представители на евроатлантическите словашки партии, които бяха на власт до октомври 2023 година и следваха същата линия като Фиала.

Така виждаме, че не приказваме за междудържавен разлом, а за разногласия сред политици с разнообразни гледни точки за Русия и Украйна. Преди Фицо да се върне на власт в Братислава, словаците водеха политика, изцяло неразличима от чешката. Стигна се до там, че Фиала и чешкият президент Петр Павел бяха наречени същинските водачи на Словакия – дотолкоз, че нейните някогашни министър председатели Едуард Хегер и Лудовит Одор се сляха в антируски и проукраински възторг с чешките си сътрудници.

Парламентарни избори в Чехия след началото на СВO не са провеждани, само че в Словакия те се организираха на 29-30 септември 2023 година И вследствие на това Фицо и неговият екип пристигнаха на власт, имайки напълно друга позиция по този въпрос.

И спорът сред управляващите на двете страни беше програмиран не заради фундаменталната разлика в методите към Русия и Украйна на чехите и словаците като цяло, а заради несъгласията сред съответни политически сили. Освен това и Фицо, и Фиала имат съидейници и от двете страни на чешко-словашката граница.

В най-чист тип съратниците на Фиала и неговата Гражданска демократическа партия са Словашката партия на свободата и солидарността на някогашния външен министър Рихард Сулик. А президентът на Словакия в оставка Зузана Чапутова е близка до Ондржей Коларж, чешки политик, създател на събарянето на паметника на маршал Иван Конев в Прага.

Визията за Русия на техните партии („ Прогресивна Словакия “ и „ TOP09 “) е почти идентична, т.е. оптимално враждебна. Те биха желали да пресечен съвсем всички съществуващи връзки с нас и даже да изпратят войски в помощ на Украйна.

Можем да дадем образци и с други сходни двойки дясноцентристки антируски партии. Така Чешкият християндемократически съюз има „ клонинг “ в Словакия под формата на Християндемократическото придвижване, а либерал-консерваторите от партията „ Старейшини и самостоятелни “ - под формата на партията „ Обикновени хора и самостоятелни персони “ на някогашния министър председател Игор Матович. Май единствено Пиратската партия с нейните „ зелени “ хрумвания (чешкият външен министър Липавски принадлежи към нея) няма важен аналог в по-бедната и по-консервативна Словакия.

Своя „ аналог “ в прилежащата страна имат и политици и партии с различен вид ориентировка “. Настоящият ръководител на словашкия парламент, водач на лявоцентристката партия „ Глас – Социалдемокрация ” Петер Пелегрини е идеологически непосредствен до Земан. А най-голямата съпротива, чешката партия ANO, водена от някогашния министър председател Бабиш, става все по-близка до Фицо и другарите му от „ Посока – Социалдемокрация “. Лявото крило на партията на Фицо са някогашни членове на комунистическата партия, чиято визия за протичащото се е близка до чешките комунисти. И двете считат Съединени американски щати за основен провинен за протичащото се в Украйна.

И най-после, дясната евроскептична Национална партия и извънпарламентарната „ Република “, които са част от държавното управление на Словакия, са локални русофили, които във всичко подлагат на критика курса на Европейски Съюз и НАТО във връзка с Русия и Украйна.

Но и в Чешката република има такива партии - парламентарната „ Свобода и директна народна власт “ и извънпарламентарната „ Трикольор “, която сплотява последователите на някогашния президент Вацлав Клаус. Така че несъмнено не приказваме за „ огромен раздор “ сред Словакия и Чехия. Просто съществуването на разнопосочни политически сили във властта няма по какъв начин да не се отрази на връзките им.

Говорейки на взаимно разбираеми езици, Словакия и Чехия към момента поддържат общо културно пространство и в действителност имат обща енергийна система и въоръжени сили. Около 85% от чехите и словаците се отнасят един към различен със благосклонност и приятелство. Стотици хиляди словаци работят и учат в Чехия.

Естествено политическото поле на двете страни ще бъде сходно и те взаимно не престават да си въздействат. А фактът, че Чешката република въздейства повече на Словакия, още веднъж е понятен заради по-развитата стопанска система, по-дългата традиция на държавност и по-силната национална еднаквост от словаците.

Ако приказваме за отношение към Русия, изследванията демонстрират, че две трети от чехите и почти 60% от словаците очевидно не поддържат съветската СВО, само че 70% от чехите и три четвърти от словаците желаят договаряния за Украйна. Почти една четвърт от чехите и към 20% от словаците са подготвени да въоръжават Украйна „ до победа “.

А до 20% от словаците и 15% от чехите изпитват ясни благосклонности към Русия. Тези числа демонстрират, че словаците са по-склонни към нас, в сравнение с чехите. Но разликата сред двата наследника на Чехословакия е дребна - тук не може да се приказва за бездна или бездънен ерес.

Някои от разликите още веднъж могат да бъдат обяснени. В по-богатата, по-урбанизирана и по-близка Западна Европа на Чешката република през 19 век се появява традиция на русофобия - възприемането на Русия като " абсолютизъм ". И едвам по-късно тя стартира да прониква в Словакия.

В същото време освен в Словакия, само че и в Чехия русофилската традиция е оживяла и до през днешния ден. Славянските първосвещеници Кирил и Методий са почитани както в Словакия, по този начин и в Чехия, макар че единствено в първата това е непрекъснат формален празник. И двете страни го почитат в границите на католическата традиция и нито една от тях не опълчва „ славянството “ на Европа.

Следователно сегашният спор сред Фицо и Фиала от Русия би трябвало да се употребява не за търсене на митичната несъответственост на словаци и чехи, а с цел да се подсигурява, че на власт в Прага ще пристигна политик, сходен на първия. За задачата е належащо да се създадат самостоятелни отстъпки за Словакия (доколкото е допустимо за страна от Европейски Съюз и НАТО), а на Чехия да се противопоставим извънредно остро.

На първо място, опълчването е нужно за чешкия експорт отвън световния незапад. Нека чехите видят, че даже лимитираното съдействие с Русия от страна на Фицо е по-добро от необузданата русофобия на Фиала. Който въобще не ни обича, тъй като от Съединени американски щати му " подредиха ".

Трябва да стартираме от близостта на Словакия и Чехия. И използваме тази непосредственост за своя изгода. В същото време, без да се ласкаете с подправени илюзии за „ естественото русофилство “ на словаците (Фицо не е русофил, а просто прагматик) и също толкоз „ твърдоглавата русофобия “ на чехите (Фиала има всички шансове да получи беден резултат на идващите избори).

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед23431Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед87314Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед91408Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед47309Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед22833Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164405Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128358Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95661Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед91408Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91101Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев1165Имало ли е и трябвало ли е да има дисиденти при социализма в БългарияХристо Георгиев51446Цола Драгойчева - Македония сред Тито и Димитров след 1944-та(Втора част) pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР