Русофилите са уникален български феномен. Няма европейска нация и национална

...
Русофилите са уникален български феномен. Няма европейска нация и национална
Коментари Харесай

Проф. Георги Фотев: Българското русофилство е опасно, внася фундаментален разкол в държавата

Русофилите са неповторим български феномен. Няма европейска нация и национална страна, в която да има сходен чудноват феномен. Русофилството не е просто обществена група или общественост, която има пиетет към друга национална просвета. Подобни настройки са естествени във всяка съвременна демократична страна. Русофилството в България обаче е политически феномен, без значение дали е официално (под разнородни политически форми) или неофициално. Политическата природа на русофилството внася фундаментален ерес в страна. Това е съществения проблем.

Русофилството е изключително рисково в рискови обстановка на българската страна. Неговото заклеймяването е разбираемо, само че не взема решение нищо. Работата е от дълго време затлачена. Интелектуалните и политически елити на България след националното освобождението не са изпълнили дълга си за просвещение на народа.

По мотив на 3 март писах за неудачния избор на дата за висш народен знак и празник. Никак не стоят по този начин нещата при нашите съседи, другите европейски страни и при Русия. Затлачени са мъчителните въпроси с паметните знаци в София, и освен в столицата, в образованието и други Русофилите са съчинили мита за „ русофоби “, каквито в България няма. Това че, българите се самоопределят като европейци в цивилизационен смисъл, в това число с участието в Европейски съюз, не значи, че ненавиждат други нации.

Необходимо е да погледнем мъжествено към нашата история и отговорно към турбуленциите на сегашното и бъдещето.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР