Руснаците наистина се изтеглят от Северна Украйна.Това каза президентът на

...
Руснаците наистина се изтеглят от Северна Украйна.Това каза президентът на
Коментари Харесай

Зеленски: Руснаците наистина се изтеглят от Северна Украйна

Руснаците в действителност се изтеглят от Северна Украйна.

Това сподели президентът на страната Володимир Зеленски, откакто в последните 3 дни украинските бойци си върнаха контрола над няколко обитаеми места край Киев. Но ситуацията в Украйна остава тежко, с ежедневни боеве, огромен брой цивилни жертви и цялостна съсипия в редица градове.

Руските войски не престават да отстъпват северозападно от Киев. След като изрекоха песимизъм към отдръпването, което Русия заявява преди седмица, украинците в този момент споделят, че това е действителната конюнктура на терен.

Украинците си върнаха контрола и над няколко обитаеми места и значими пътища в Харковска област. Очакванията са, че край втория по величина украински град ще има нови тежки боеве.

„ На изток обстановката остава извънредно тежка. Руските бойци се придвижват против Донбас и Харков. Готвят нови атаки”, осведоми Зеленски, предава

Сателитни фотоси демонстрират, че руснаците са се отдръпнали и от летището край град Хостомел. Още в първия ден на войната специфичните им елементи го нападнаха, с цел да основат плацдарм за останалите бойни групи. В последна сметка този проект се провали, като боевете към летището не престанаха повече от месец.

А Червеният кръст разгласи, че ще се опитат и през днешния ден да основат кулоар за евакуация на цивилни от Мариупол. Положението в града е пагубно. Тела на убити бойци и жители от дни лежат по улиците.

“Нямаме концепция какъв брой хора желаят да се изтеглят от Мариупол. Очакваме да са хиляди”, съобщи Юън Уотсън, представител на Червения кръст.

От Одеса, Полтава и Кременчук - три огромни града, където до момента няма боеве, тази заран оповестиха за обстрел с съветски ракети. Повредена е инфраструктура и жилищни здания. Засега няма данни за убити. А западното разузнаване сподели, че офанзивата против петролна база в съветския град Белгород, ще утежни проблемите на Русия да обезпечи гориво за армията. Но Москва споделя, че петролната база е граждански обект, който не доставя войската.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР