Руското външно министерство предупреди НАТО да не участва в изваждането

...
Руското външно министерство предупреди НАТО да не участва в изваждането
Коментари Харесай

НАТО иска да използва оръжието на Хитлер срещу Калининград

Руското външно министерство предизвести НАТО да не взе участие в изваждането на химически оръжия от дъното на Балтийско море. Москва счита сходни дейности за контрапродуктивни и рискови за околната среда. Защо въпросът за химическите оръжия още веднъж е на дневен ред и какви са заплахите от токсичните субстанции, които са лежали няколко десетилетия на дъното на морето?

Москва предизвести НАТО да не подхваща изваждане на химически оръжия и муниции от времето на Втората международна война от дъното на Балтийско море. Директорът на Втори европейски отдел на Министерство на външните работи Сергей Беляев означи, че тази стъпка е контрапродуктивна и може да докара до пагубни последствия за целия район.

Беляев обърна внимание на нарасналата интензивност на западните страни, Европейски Съюз и следените от тях организации по тази тематика. Това провокира безпокойствие от страна на Москва. Той акцентира, че тези въпроси би трябвало да се разискват на първо място в Комисията за запазване на морската среда на района на Балтийско море, като би трябвало да се вземе поради мнението на Русия и други страни - съдружници в антихитлеристката коалиция, както и рисковете за околната среда от сходни дейности.

Да напомним, че след края на войната през 1945 година в Балтийско море са потопени няколко десетки хиляди тона химически муниции. Най-големият боеприпас е хвърлен в покрайнините на островите Готланд и Борнхолм. Руски учени считат, че на дъното може да има няколко хиляди тона иприт.

По-рано стана известно, че немските управляващи възнамеряват да започват стратегия за изваждане на муниции от дъното на Балтийско море. В морето може да лежат към 40 000 тона химически снаряди, съдържащи 15 000 тона токсични субстанции, написа “Политико ”. Никой обаче не знае точното местонахождение на погребите, защото оръжията са изхвърлени неконтролируемо.

„ Издигането на химически оръжия от дъното на Балтийско море е обвързвано със обилни опасности. Затова Москва упорства за авансово изследване на местата за заравяне, в това число с присъединяване на наши учени “, сподели Алексей Анпилогов, президент на Фондацията за поддръжка на научните проучвания и развиване на гражданските начинания „ Основание “, специалист в региона на нуклеарната сила.

„ Нещо повече, изтеглянето на химическите оръжия от страните от НАТО без единодушието на Русия е контрапродуктивно деяние от дипломатическа позиция. НАТО реши, че Балтика е вътрешно море на Алианса. Тоест Западът просто реши да извърши рискова работа в непосредствена непосредственост до нашите територии “, отбелязва събеседникът.

„ Също по този начин би трябвало да се означи, че редица страни от НАТО, да вземем за пример Белгия и Съединените щати, макар че са длъжни да унищожат своите химически оръжия, не разполагат с технологията за това. Следователно товарът, вдигнат от дъното на морето, може да се окаже в хранилища. Русия, в противен случай, има богат опит в унищожаването на муниции с токсични субстанции, само че не е поканена в този план “, акцентира той.

„ Русия също се опасява от рисковете за околната среда от манипулиране на местата за заравяне. Факт е, че водата в тази част на акваторията е мътна заради огромния брой течащи реки. И в такива условия човешкият фактор не може да бъде изключен. И всяка неточност може да бъде съдбовна “, акцентира специалистът.

„ Гробищата на муниции са известни единствено в общи линии. Те бяха удавени след провалянето на Германия във Великата отечествена война - и това беше направено неконтролируемо. Русия напълно основателно се притеснява, че химическите оръжия могат да бъдат ситуирани близо край Калининградска област. Авария при покачване в този случай ще коства скъпо на нашата територия и на хората “, изяснява събеседникът.

„ Конкретният вид химическо оръжие, което е потопено в Балтика, също е незнаен. Но даже и да знаехме какво тъкмо ще забележим там, отново щеше да е нужна експертиза на боеприпасите. В последна сметка съдържащите се в тях токсични субстанции могат да трансформират състава си под въздействието на високото налягане и морска сол “, отбелязва той.

„ Ако наличието на боеприпасите попадне във водата, доста поданици на брега на Балтийско море могат в най-хубавия случай да се отровят “, признава Анпилогов. „ В най-лошия сюжет хората ще загинат, както и цялата природа в зоната на бедствието ”, добавя специалистът.

„ Желанието на НАТО да извади от дъното на Балтийско море химически оръжия от ерата на Втората международна война е провокация. Подобно ненадейно появяване в дневния ред на проблем, на който дълги години не е обръщано внимание, има политически темперамент. Но Алиансът, както множеството страни в района, не е в положение безвредно да организира тази интервенция “, сподели Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания.

„ Нещо повече, тези оръжия в този момент са се трансформирали в източник на ужасна заплаха за всички форми на живот. Боеприпасите би трябвало да се съхраняват при подобаващи условия, а тези снаряди лежат на дъното на морето дълги години. Освен това не е известно по какъв начин са били съхранявани преди потъването, защото са създадени 10-15 години преди края на Втората международна война “, акцентира събеседникът.

„ Ако повдигането се случи покрай Калининград, то това може ясно да се пояснява като опит на НАТО да сътвори екологична злополука във връзка с съветска територия. Тези дейности заплашват отравянето на хората и гибелта на цялата екосистема към нашия район “, заключи Межевич.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР