Руското външно министерство излезе с официална позиция по повод експулсирането

...
Руското външно министерство излезе с официална позиция по повод експулсирането
Коментари Харесай

Москва реагира на изгонването на двама руски дипломати от България

Руското външно министерство излезе с публична позиция във връзка експулсирането на дипломати от България, като назова дейностите на страната ни " намерено неприветлив ход ". Реакцията е оповестена на уеб страницата на ведомството през днешния ден. Тази стъпка е провокативна, " противоречаща на градивния и обичайно взаимно оправдателен темперамент на руско-българските връзки ", се споделя в документа. Министерството акцентира, че Русия си резервира правото да предприеме ответни ограничения.
Вчера българското Външно министерство разгласи за " личност нон грата " двама чиновници на съветското посолство в България, упрекнати в шпионаж вследствие на следствие, данните от което бяха предоставени от основния прокурор Иван Гешев на външния министър Екатерина Захариева. Малко по-късно съветският дипломат у нас Анатолий Макаров бе привикан в Министерство на външните работи, където му бе връчена нота за изгонването на съветските дипломати. Даден им е 48-часов период да изоставен страната. Руският дипломат е заречен до понеделник те да си тръгнат. Според известните досега данни от прокуратурата, открито е, че от 2017 година до през днешния ден един от тях е събирал информация за изборния развой в България. Той има дипломатически имунитет като първи секретар на консулския отдел на съветското посолство в София, оповестяват през днешния ден съветски медии. Вторият руснак от октомври 2018 година до през днешния ден е събрал информация, която съставлява държавни и публични секрети в региона на енергетиката, съгласно огласените от прокуратурата данни. Руското посолство акцентира, че България не е показала доказателства за виновността на дипломатите.

В същото време по-рано през днешния ден посолството на Съединени американски щати привества подхванатите дейности против съветските дипломати. В текста на позицията се споделя още, че посолството на Съединени американски щати в София обръща внимание на появилите се неотдавна безапелационни сведения за поредност от злонамерени дейности от страна на представители на съветското държавно управление на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима чиновници в съветското посолство и отнемането на визите на други двама по съмнения в шпионаж в последните четири месеца.

" Правителството на България показа доказателства за подпомагани от Русия злонамерени действия, реализирани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи изясняват в прессъобщение от декември 2019 година, неколцина от съветските сътрудници, виновни за случая с отравянията в България, са били забъркани в други злонамерени действия в Европа ", пишат още от посолството
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР