Руското правителство даде зелена светлина за безмитен внос на яйца

...
Руското правителство даде зелена светлина за безмитен внос на яйца
Коментари Харесай

Русия премахва вносното мито върху яйцата

Руското държавно управление даде зелена светлина за безмитен импорт на яйца през първата половина на 2024 година в опит да спре внезапното повишаване на цените посредством увеличение на предлагането. Мярката влезе в действие на 1 януари и ще бъде в действие до 30 юни.

Съответният декрет беше подписан от съветския министър-председател Михаил Мишустин в края на декември, откакто мярката беше утвърдена от Съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИО), изпълнителния орган на блока Единен европейски акт, който сплотява голям брой постсъветски страни.

Според постановлението освобождението от мита се ползва за доставки на по-малко от 1,2 милиарда яйца.

Безмитният импорт ще бъде следен от Министерството на земеделието на страната, което е натоварено с издаването на позволения за безмитни доставки и следенето на размерите.

По-рано Европейска икономическа общност съобщи, че чака краткотрайното освобождение от мита да спомогне за спомагателни доставки на яйца в Русия от страни като Турция, Иран и други страни отвън Съвет за икономическа взаимопомощ на цена, сравнима с тази на локалното произвеждане.

Комисията акцентира краткосрочния, само че нужен темперамент на мярката, която смята за най-целесъобразния метод за ограничение на повишението на цените на главните хранителни артикули през зимно-пролетния интервал и за отбягване на дефицит. В средата на декември съветският орган за надзор на сигурността на храните Росселхознадзор към този момент позволи на редица турски и азербайджански компании да доставят яйца за Русия, а Беларус също разгласи предишния месец, че е подготвена да изнася непотребни яйца и пилета за страната.

По данни на съветската федерална статистическа работа Росстат цените на яйцата в страната се покачват от началото на юли и в края на годината са с близо 60% по-високи от тези през 2022 година Властите изясняват скока с увеличението на търсенето на налични протеини и незадоволителните размери на произвеждане. Търговците на дребно упрекнаха производителите за повишението на цените, до момента в който специалисти от сектора означиха, че казусът произтича от редица фактори - от общата инфлация до птичия грип, както и от възходящото търсене преди ваканционния сезон.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР