Руското настъпление в Донбас бележи "минимален напредък", докато украинските сили

...
Руското настъпление в Донбас бележи "минимален напредък", докато украинските сили
Коментари Харесай

Точка на уязвимост. Защо мостовете над Днепър са от стратегическо значение за Русия

Руското нахлуване в Донбас бележи "минимален прогрес " , до момента в който украинските сили не престават да се отбраняват сполучливо в източната част на фронта. Това излиза наяве от бюлетина на английското разузнаване в сряда.

Ден по-рано Украйна заяви, че над река Днепър край Херсон. Градът е окупиран от съветската войска.

От английското разузнаване показват, че мостът евентуално към момента може да се употребява, само че съставлява "ключова точка на уюязвимост " за съветските сили. Освен него има единствено още един мост, по който Русия може да изтегли силите си при нужда.
 Град Херсон, сниман от въздуха на 20 май 2022 година
"Това е един от единствено двата пътни прелеза над Днепър, през които Русия може да прави доставки или да изтегли войските си от територията, която е окупирала западно от реката. Тази територия включва политически и алегорично значимия за Русия град Херсон ", се споделя в бюлетина на английското разузнаване.

Долното течение на Днепър е естествена преграда с широчина на водния път от към 1000 м. Контролът над мостовете на реката евентуално ще бъде основен фактор за изхода от боевете в района, показват още от английските служби.

Актуалната оценка на обстановката идва на фона на известия за разрушителни съветски бомбардировки. По данни на Киев Москва обстрелва цивилни обекти, намиращи се надалеч от фронта, причинявайки доста жертви измежду цивилното население. Кремъл обаче продължава да твърди, че цел на съветските офанзиви са единствено военни цели.

Във вторник представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби заяви, че окупираните от нея украински територии. Сред изброените от него региони е и Херсон, както и Донецка и Луганска област.

По думите на Кърби със сегашните си дейности Москва поставя основите за провеждането на "фиктивни референдуми " в тези региони по сюжет, сходен на този от 2014 година, когато Русия анексира украинския полуостров Крим.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР