Руското министерство на отбраната съобщи, че не е имало открито

...
Руското министерство на отбраната съобщи, че не е имало открито
Коментари Харесай

Пожарът на крайцера Москва е потушен

Руското министерство на защитата заяви, че не е имало намерено горене на потърпевшия флагмански крайцер на съветския Черноморски флот " Москва ". Взривовете на муниции са овладяни, а източникът на запалване е локализиран. Според ведомството крайцерът резервира своята плаваемост и главното ракетно въоръжение не е развалено, написа съветският вестник " Комерсант ".

От Министерството на защитата на Руската федерация означиха още, че екипажът е евакуиран на други кораби на Черноморския флот, а самият крайцер в този момент се тегли на буксир към пристанище.

Говорителят на президента Дмитрий Песков посочи, че Владимир Путин е бил осведомен за пожара на ракетния крайцер " Москва ", само че не даде детайлности.

Гвардейският ракетен крайцер план 1164 " Москва " с водоизместимост 11,3 хиляди тона е издигнат в Николаевския корабостроителен цех (днес в Украйна) " 61 комунари ". Въведен е в употреба на 30 януари 1983 година Основното въоръжение са 16 пускови установки на свръхзвукови противокорабни ракети П-1000 " Вулкан ". Има и противоподводни и минно-торпедни оръжия, артилерийски системи и системи за противовъздушна защита. Екипажът на крайцера по щат е 510 души.

На 13 април украинските управляващи разпространиха информацията, че крайцерът е бил нападнат от ракети " Нептун " край Одеса. В нощта на 14 април от Министерството на защитата на Русия оповестиха, че вследствие на пожар на борда са се детонирали муниции. Според ведомството крайцерът е съществено развален. От Министерството на защитата не прецизираха къде е станал случаят.

Според някои сведения флагманът на Черноморския флот преди този момент е взел участие във военна интервенция. Имаше доказателства, че през февруари 2022 година крайцерът взел присъединяване в офанзивата на Змийския остров, станала в първия ден на съветската инвазия. За тази офанзива имаше доста спорни информации - от Украйна обявиха, ще всички бранители на този остров са били убити от руснаците, а Русия съобщи, че те са се предали и са били пленени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР