Руското министерство на отбраната съобщава, че е потопил украински катер

...
Руското министерство на отбраната съобщава, че е потопил украински катер
Коментари Харесай

Русия потопила украински катер край Змийския остров

Руското министерство на защитата оповестява, че е потопил украински катер наоколо до Змийския остров . Според изказването на службата военният катер и произвеждане на Съединени американски щати Willard Sea Force и е превозвал десантна група на въоръжените сили на Украйна.

Ударът е бил в 11 ч, източно от острова и е сбъднат от съветски боен аероплан.

Информацията за това не може да бъде тествана , а изказването на съветското министерство на защитата към момента не е коментирано от Украйна.

Известно е, че украинските въоръжени сили разполагат с най-малко 5 скоростни моторни лодки Willard Sea Force 730 и 11М . Те са предадени от Съединени американски щати на Украйна още през 2015 година

Още няколко такива лодки Украйна закупи през интервала 2009 - 2010 година от компанията Willard Marine, като част от тях обаче бяха пленени от съветските военни по време на анексията на полуостров Крим.
 Змийският остров и борбата за надзор на Черно море
Змийският остров и борбата за надзор на Черно море

Ако Русия окупира острова ще разположи системи с огромен обхват застрашаващи територии на НАТО

Една от първите цели на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година беше точно този дребен остров в морето край Одеса. Също по този начин и алегорично,  над острова. С видео точно от Змийския остров украинският президент Володимир Зеленски означи. 

Световна известност островът получи от паметната фраза, отправена към агресора от един от разположените на острова бойци, малко преди самият той да бъде покорен: " Руски транспортен съд, върви на м.....а си ". Тази имитация се трансформира в синоним на украинската опозиция.

Не единствено символично е смисъла на Змийския остров, който е на към 200 километра южно от Одеса. Малката и необитаема към този момент суша предлага логистика и информационен център, както и опция за надзор на цялото корабоплаване към най-големия украински пристанищен град . Завземайки острова, Русия би била в положение да блокира целия експорт на артикули от пристанището на Одеса. А удари наоколо биха опорочили напъните на Украйна да прокара безвредна линия за експорт на зърно през Черно море откакто, подписана под егидата на Организация на обединените нации и при посредничеството на Турция. Евентуалният удар на Русия по катера се случва и откакто първият цивилен транспортен съд потегли по краткотраен кулоар в Черно море, основан след отдръпването на Русия от зърнената договорка .
 Украйна на основна стъпка за безвреден зърнен кулоар в Черно море
Украйна на основна стъпка за безвреден зърнен кулоар в Черно море

Киев завърши скица със международни застрахователи за кораби, пренасящи зърно от пристанищата ѝ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР