Руското министерство на финансите ще разреши да бъде засекретена информацията

...
Руското министерство на финансите ще разреши да бъде засекретена информацията
Коментари Харесай

Русия ще засекрети данни за хиляди компании. Докъде ще доведе това? |

Руското министерство на финансите ще позволи да бъде засекретена информацията за притежателите, шефовете и активите на повече от 10 000 юридически лица, на които са наложени или могат да бъдат наложени наказания, заяви Би Би Си.

Списъкът на сдруженията, чиито данни ще бъдат заличени от регистъра на юридическите лица, също ще бъде засекретен. Експертите считат, че новите антисанкции на съветското държавно управление могат да насърчат злоупотребите, защото гражданското общество към този момент употребява данните за следствие на корупция, а предприятията - за инспекция на своите контрагенти.

Руските управляващи се пробват да лимитират достъпа до обществени данни за юридически и физически лица в продължение на няколко години - от налагането на първите наказания от страна на Съединени американски щати по отношение на анексирането на Крим. След военното навлизане на Русия в Украйна наклонността към неяснота и секретност се ускори.

На портала за планове на нормативни актове е оповестен план на държавно разпореждане " За някои особености при ограничение на достъпа до информация ". Министерството на финансите предлага отчасти закриване на данните от Държавните регистри на юридическите лица (ДРЮЛНЦ) и БФО (счетоводни и финансови отчети).

По закон достъпът до тези услуги на Федералната данъчна работа (FTS) е безвъзмезден за всеки интернет консуматор. Но с цел да се опълчи на западните наказания, Министерството на финансите изготвя специфичен лист на рисковите юридически лица, които ще бъдат включени по тяхно искане или по решение на държавното управление.

Списъкът ще разреши изключването от общественото пространство на информация за шефовете, участниците и акционерите на изброените сдружения. Тяхното име и ЕГН ще останат в Единния държавен указател на юридическите лица, само че да вземем за пример информацията за техните притежатели ще стане поверителна.

Освен това сдруженията, включени в листата на Министерството на финансите, ще имат опция да скрият всяка информация в счетоводните си доклади, която желаят. Федералната данъчна работа към този момент разгласява всички данни, предоставени от юридическите лица - индикатори за облага, доходи, задължения и други финансови резултати с текстови пояснения.

Списъкът на лицата, чиито данни ще бъдат класифицирани, също ще бъде конфиденциален. Според плана на Министерството на финансите те може да са повече от 10 000.

Кой ще може да скрие своите данни

По данни на Федералната данъчна работа в Русия са регистрирани повече от 3,2 млн. юридически лица. В същото време през април 2022 година към 10 000 юридически и физически лица са били подложени на наказания и ограничавания, като повече от 7000 от тях са попаднали под наказания по време на военните дейности на Русия в Украйна. В другите описи имаше неколкостотин лица.

Но теоретично може да има доста повече лица, които съгласно плана на Министерството на финансите могат да бъдат включени в листата за засекретяване.

В листата за закриване на Единния държавен указател на юридическите лица могат да попаднат освен юридически лица, които към този момент са обект на наказания, само че и такива, които към този момент са единствено застрашени от тях - в това число заради връзки с поднадзорно лице. Оценката на този риск също не е обществена.

В плана се прецизира, че опасността се отнася до сдружения, както и до техните притежатели, длъжностни лица и чиновници, които могат да бъдат обект на " вторични наказания ", в това число възбрана за взаимоотношение с лица или обекти. Министерството на финансите дефинира като такива уреди и военноморските кораби и самолети, които подлежат на наказания.

Например в описанието на пакета от наказания, признат от Съединени американски щати през февруари 2022 година, се показват освен огромните съветски банки и техните дъщерни сдружения, само че и възбраната за обслужване на редица съветски морски съдове.

Възможно е непринудено да се включите в листата за ограничение на достъпа до информация или да се изключите от него, като подадете молба до Министерството на финансите с документи за съществуването на наказания или такива закани. Или надлежно, че глобите са анулирани и опасността е отминала. Освен това самото държавно управление може да реши да добави обещано сдружение или организация в листата, в случай че откри учредения за това.

Все още не може да се оцени степента на унищожаване на информацията от публичното пространство. Очевидно е, че описът може да включва юридически лица, които към този момент са обект на наказания и ограничавания, както и директно или непряко обвързваните с тях лица - т.е. до няколко десетки хиляди души.

Каква информация може да бъде засекретена

Законът за регистрация на юридически лица в Русия е признат през 2001 година Първоначално беше допустимо да се получи извлечение за компания, която съставлява интерес, против дребна такса - такива извлечения постоянно се поръчваха от проверяващи публицисти.

През 2010 година законът беше променен, с цел да се сътвори онлайн Единен държавен указател на юридическите лица за свободен и безвъзмезден достъп. Вече е допустимо да се получат извлечения от компании онлайн.

Скриването на данни - като да вземем за пример обстоятелството, че обещано сдружение е дъщерно на глобена организация - може да понижи рисковете за сътрудниците му в Русия и други страни, изяснява специалист пред Би Би Си при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разяснява тематиката.

Такива сътрудници в " недружелюбни " страни ще получават по-малко внимание и в случай че бъдат упрекнати в нарушение на възбраните, ще могат да потвърдят, че не са знаели, че техният контрагент е обвързван с лице, на което са наложени наказания, твърди той.

Какво споделят юристите

" Русия има една от най-отворените системи за достъп до информация за юридически лица в света ", споделя юрист Сергей Усоскин пред Би Би Си. Според него една от аргументите за появяването му преди повече от десетилетие може да е било желанието на държавното управление да усъвършенства мястото си в интернационалната ранглиста " Правене на бизнес ".

" Затварянето на информацията от Единния държавен указател на юридическите лица е безспорно антисанкционна мярка, само че тя също по този начин ще улесни живота на корумпираните чиновници и ще затрудни естественото осъществяване на стопанска активност. Например, за чиновника ще бъде по-лесно да записва вила с компания на родственици или трети лица, чиито данни са закрити заради опасността от наказания. Но за един предприемач ще бъде по-трудно да ревизира чистотата на планувана договорка и да разбере дали шефът на компанията не е изтеглил пари от нея посредством своята компания ", счита Усоскин.

" Често от компанията се крадат средства преди оповестяването ѝ в неплатежоспособност. При делата за неплатежоспособност и редица други случаи ще би трябвало да потърсим класифицирани данни за притежателите посредством съда. Всичко това ще забави процесите ", изяснява юристът.

" Откритата информация в Единния държавен указател на юридическите лица е нужна освен за вражески страни, само че най-много в границите на Русия за публични и правни цели. А замъгляването, укриването на информация и неналичието на бистрота постоянно са сигурни спътници на злоупотребите и нарушаванията на закона ", споделя пред Би Би Си Юлиус Тай, началник на адвокатската адвокатска фирма Bartolius. Публичността на регистъра се дефинира със закон, а изключенията от него също би трябвало да бъдат ясно разказани в закона, споделя той.

Няколко събеседници на Би Би Си акцентираха, че в случай че достъпът до част от информацията в USRLE е публично закрит, то най-малко нейната архивна версия може да бъде закупена на черния пазар. Такива бази данни - " отливки " на Единния държавен указател на юридическите лица за дадена година - към този момент са налични за евакуиране.

Какво към този момент е класифицирано

През 2017 година съветското държавно управление изготви лист със 126 компании, в това число повече от 10 частни банки, чиито покупки управляващите щяха да засекретят поради вероятното удължение на американските наказания. Това (както и сега) се обясняваше с риска глобите да обзет и обвързваните с тях лица.

Ръководителите на " Газпром " и " Роснефт " Алексей Милер и Игор Сечин желаеха множеството от покупко-продажбите на държавните компании да бъдат извадени от законодателството за държавните покупки, като се позоваха на опасности, че задграничните управляващи ще могат да наблюдават по какъв начин фирмите съблюдават режима на наказания.

В последна сметка обаче на държавните компании беше разрешено да крият своите снабдители и реализатори, а банковите гаранции за държавните поръчки към този момент не се разгласяват на държавния портал за публични поръчки.

В същото време управляващите до момента са класифицирали информацията и докладите на юридическите лица, които по закон подлежат на обявяване, не по описи, а по категории юридически лица.

Например след нахлуването на Русия в Украйна Централната банка понижи условията за обществена отчетност на банките, пенсионните фондове и застрахователните компании, заяви РБК през април.

Дружествата, които продават акции на пазара, с цел да притеглят вложения, и затова би трябвало да разгласяват годишни и тримесечни доклади за активността си, имат право да не го вършат, в случай че има заплаха от наказания.

Федералната данъчна работа към този момент не разгласява уточнения на счетоводните доклади на непубличните сдружения, а Централната банка към този момент не разгласява структурата на интернационалните запаси. Обемът на оповестяваната икономическа статистика също е намалял. Всичко това затруднява работата по разбора и прогнозирането в стопанската система, разясняват специалисти пред РБК.

Спиралата на секретността се разраства

Освен държавните покупки, най-големият източник на неодобрение за държавното управление и правоприлагащите органи постоянно е било общественото обявяване на информация за притежателите на парцели - един от най-важните източници на антикорупционни следствия.

През април в Държавната дума бяха импортирани промени на законите " За персоналните данни " и " За държавната регистрация на недвижимите парцели ". Депутатите оферират да се ограничи достъпът до Единния държавен указател на недвижимите парцели (ЕГРН).

Информацията от Единния държавен указател към този момент е налична по искане на всеки и съдържа освен изложение на парцела, точния му адрес и рестриктивните мерки (тежестите) върху правата върху него, само че и информация за притежателя на правата с неговото име.

Още през 2015 година Федералната работа за сигурност се опита да ограничи достъпа до Единния държавен указател на недвижимата благосъстоятелност. По това време Transparency International (неправителствена организация, която е записана като " задграничен сътрудник " в Русия) се опълчи на плана, настоявайки, че данните за недвижимите парцели са нужни както за инспекция на чистотата на покупко-продажбите с недвижими парцели, по този начин и за цивилен антикорупционен надзор. Но самодейностите за затваряне на регистъра не престават да се появяват.

През 2017 година чиновниците на ФСО получиха правото да " подхващат ограничения за отбрана на персоналните данни на субектите на държавната сигурност и членовете на техните фамилии ". Това означаваше, че всяка информация за президента, министър-председателя, основния прокурор, ръководителите на Следствения комитет, двете камари на Народното събрание, Върховния и Конституционния съд и членовете на техните фамилии можеше да бъде отстранена от всички обществени регистри - на пътната полиция, на Росрегистъра, на Единния държавен указател на юридическите лица, на ФСО и на Федералната данъчна работа.

През 2020 година Думата отиде още по-далеч и позволи на службите за сигурност да засекретяват информация за своите чиновници, техните фамилии и имущество, даже в случай че няма опасност за живота им. Списъкът на чиновниците, чиито данни би трябвало да се пазят в загадка, се дефинира от ръководителя на " органа по сигурността ".

В същото време президентът Путин анулира указа за откриване на информация от ФСБ, публикуван по време на президентството на Дмитрий Медведев. Путин издава нов декрет, с който фрапантно понижава размера на информацията, която би трябвало да бъде разкрита.

Сега стартира нов кръг от секретност. Държавната дума приготвя промени за обработката и предаването на персонални данни на руснаци - с цел да се противодейства на идентификацията на военнослужещи и чиновници на правоприлагащите органи. Руското министерство на защитата предложи да се класифицират данните за роднините на починали военнослужещи, което ще направи информацията за починалите във войната в Украйна по-чувствителна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР