Руското информационно пространство се възползва от украинските успехи в Урожайне

...
Руското информационно пространство се възползва от украинските успехи в Урожайне
Коментари Харесай

ISW: Пияни руски войници не искат да се бият в Украйна

Руското осведомително пространство се възползва от украинските триумфи в Урожайне (в граничната зона на Донецка и Запоризката област), с цел да подчертае слабия морал на руснаците и провокациите пред командването в региона.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

На 12 август съветски военнен блогър се оплака, че съветската 37-а обособена гвардейска мотострелкова бригада (36-а войска, Източен боен окръг) не е съумяла да отдели танкови подразделения в поддръжка на пехотата си в Урожайне и прибързано се е изтеглила от Урожайне на 10 август, потвърждавайки, че няма подкрепления, до момента в който в реалност персоналният състав на подразделението е бил пийнал в тила .

Военният блогър се оплаква, че цялата 36-а войска не желае да пази селището, до момента в който оперативно-тактическото бойно формирование " Каскад " на Донецката национална република (ДНР) и 40-а пехотна бригада на Военноморски сили (Тихоокеански флот) пазят Урожайне.

Тези недоволства породиха голям брой реакции в съветското осведомително пространство, в това число опити за деескалация на напрежението сред забърканите съветски формирования, удвояване на недоволствата против 37-а бригада и 36-та войска и обвиняване към първичния боен блогър, съобщил за съветското евакуиране от Урожайне, че се пробва да раздуе репутацията на други отбраняващи се елементи за сметка на репутацията на 36-та войска.

Един от блогърите упреква за актуалната обстановка на фронта отстраняването на генерал-майор Иван Попов от поста пълководец на 58-а войска при започване на юли 2023 година от съветското военно командване.

Военните блогъри изключително насочиха недоволствата си към персоналния състав на тези елементи, а не към командирите на частите или бойните театри, предполагайки, че отстраняването на Попов и други клюки за чистки в командването може да са премахнали съветските военни командири от приблизително равнище като елементарно наличен коз за съветските военни неуспехи .

Александър Ходаковски, пълководец на батальона " Восток ", отбраняващ се край Урожайне, се базира на думите на командващия съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински, че Русия не може да победи в защита, а Ходаковски се оплаква, че Русия е изразходвала ресурсите си прекомерно рано във войната и в този момент би трябвало да направи пауза, с цел да натрупа запаси за нова интервенция, което демонстрира самопризнание, че съветската еластична защита в този регион има своите ограничавания.

Съобщава се, че Теплински дава отговор за планирането на съветската защита в региона на Велика Новосилка.
 ISW: Въоръжените сили на Украйна са заели позиции в Херсонска област
ISW: Въоръжените сили на Украйна са заели позиции в Херсонска област

Възможно е една ефикасна съветска контраофанзива да заплаши предните позиции на Украйна

На 13 август украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко два бранша на фронта и съгласно известията напреднаха в региона на западната част на Донецка и източната част на Запорожка област и в западната част на Запорожка област.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са провели настъпателни интервенции в направленията Бердянск (районът на Западен Донецк - Източна Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област) и са постигнали непълен триумф в региона на Роботине (Западна Запорожка област, на 13 км южно от Орихов).

Няколко съветски източника настояват на 12 август, че съветските сили са се изтеглили от Урожайне (в региона на Донецко-Запоризката област), макар че доста съветски източници опровергаха тези изказвания на 13 август и вместо това обявиха, че съветските сили към момента заемат южната част на Урожайне , че боевете не престават и че регионите на Урожайне са оспорвани.

ISW не е получила удостоверение, че съветските сили са се изтеглили изцяло от Урожайне, и евентуално сега съветските сили поддържат позиции най-малко в южната част на селището .

Руски боен транспортен съд наложително спря и претърси цивилен товарен транспортен съд на път за пристанище Измаил в Одеска област, евентуално като част от напъните на Кремъл да ограничи морския трафик към украинските пристанища, без да ангажира военноморски сили за цялостно налагане на обсада.
 Украйна пробва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й
Украйна пробва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Коридорът е нов тест за фактическата обсада на Русия

Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че съветският патрулен транспортен съд " Василий Биков " е спрял и претърсил принудително търговски транспортен съд , плаващ под флага на Палау, откакто той не е дал отговор на настояването на " Василий Биков " за инспекция.

Руското МО съобщи, че съветските сили са провели сигнален обстрел със стрелково оръжие наоколо до гражданския транспортен съд, преди на кораба да кацне хеликоптер Ка-29 с група съветски чиновници.

Руското МО твърди, че съветският личен състав е направил ревизия, след което е разрешил на гражданския транспортен съд да продължи по маршрута си към пристанище Измаил.

На 19 юли съветското МО разгласи, че ще преглежда всички кораби, които пътуват към украински пристанища, като евентуални превозвачи на военни товари, а страните, под чийто байрак плават, като " участващи в украинския спор на страната на киевския режим ".

На 30 юли съветските сили не стопираха три цивилен кораба, които намерено оповестиха дестинацията си като Украйна посредством системата за автоматизирана идентификация (AIS) на корабите си.
 До края на 2023 година Украйна ще получи Luna NG, написа Bild
До края на 2023 година Украйна ще получи Luna NG, написа Bild

Luna NG е осъвременена версия на Luna X-2000

Съобщенията за трите цивилен кораба, плаващи гладко към Украйна, подсказват, че съветските сили може би не са в положение или не желаят да стопират и претърсват наложително неутрални кораби, и съветските сили евентуално са направили първата си насилствена инспекция , с цел да наложат още веднъж опасността от ескалация против цивилен кораби, пътуващи към Украйна.

Руските сили евентуално са направили насилственото прекъсване и инспекция и с цел да подкопаят доверието във краткотрайните търговски коридори през Черно море до украинските пристанища, които украинските публични лица оповестиха на 10 август.

Руската военноморска позиция в Черно море евентуално е съзнателно двусмислена и има за цел да сътвори вцепеняващ резултат върху гражданския морски трафик към Украйна, без да изисква от съветските сили да ангажират активи на Черноморския флот за налагане на морска обсада.
 Европейски Съюз достави на Украйна 223 800 снаряда от плануваните 1 млн.
Европейски Съюз достави на Украйна 223 800 снаряда от плануваните 1 млн.

Подкрепа против съветската експанзия

Руските военни евентуално са по-малко склонни да ангажират Черноморския флот с такава обсада, в сравнение с през юли след забележителните украински удари по съветски военноморски цели в Черно море и военноморската база Новоросийск в Краснодарския край при започване на август.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР