Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 549

...
Ето каква е ситуацията в събота, 26 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в събота, 26 август 2023 г.

Борба

Руският обстрел на град Херсон уби един човек и рани трима, включително дете, каза областният управител на Херсон Александър Прокудин. Шестнадесет руски снаряда са ударили града, включително жилищен район, каза той. Руските сили се прегрупират в контролираните от Москва източни части на Украйна, за да проведат офанзива, каза командващият сухопътните сили на украинската армия генерал-полковник Александър Сирски. Ръководителят на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че провалът на контранастъплението на Украйна е „очевиден“. Москва каза, че нейната противовъздушна отбрана е осуетила рядка украинска ракетна атака срещу района на Калуга югозападно от Москва.


Руските сили за ПВО свалиха над Кримския полуостров 42 украински дрона. Министерството на отбраната в Москва съобщи, че девет украински дрона са били унищожени, докато 33 дрона са били потиснати с електронни средства и не са достигнали целите си. Руският флот заяви, че е атакувал украинската пристанищна инфраструктура, съобщи държавната агенция ТАСС, като се позова на министерството на отбраната. Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили каза, че Украйна се справя със силна руска съпротива в своята бавна контраофанзива, включително минни полета, танкови ровове и противотанкови препятствия с драконови зъби, които Русия трябваше да подготви месеци. Украйна уволни ръководителя на Държавната си служба за извънредни ситуации след вътрешна проверка, написа украинският вътрешен министър Игор Клименко в Telegram. Клименко не посочи причини за уволнението, но каза, че то е след вътрешна проверка на службата.

Евгений Пригожин и бойците на Вагнер

Руските следователи откриха полетни записващи устройства и 10 тела от мястото на самолетната катастрофа, за която се смята, че е убила шефа на Вагнер Евгений Пригожин преди два дни. Ще бъдат извършени „молекулярно-генетични анализи“, за да се установи самоличността на загиналите, съобщи следственият комитет на Русия. Кремъл отхвърли обвиненията, че е поръчал убийството на Пригожин. „Има много спекулации около самолетната катастрофа и трагичната смърт на пътниците, включително Евгений Пригожин... Всичко това е абсолютна лъжа“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Руското външно министерство разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че каза, че не е „изненадан“, че Пригожин е смятан за мъртъв при самолетна катастрофа. Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза, че забележките на Байдън са показателни за пренебрежението на Вашингтон към дипломацията. Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че наемниците на Вагнер може да останат в страната му след предполагаемата смърт на техния лидер Пригожин. „Вагнер е живял, жив е и ще живее в Беларус“, каза Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА. Лукашенко каза, че се съмнява, че Путин стои зад самолетната катастрофа, при която според съобщенията е загинал Пригожин, като твърди, че това е твърде „непрофесионално“ за руския президент. „Той е пресметлив, много спокоен и дори бавен човек при вземането на решения по други, по-малко сложни въпроси, така че не мога да си представя, че Путин го е направил... Това е твърде грубо“, каза той.


Кремъл обяви, че руските паравоенни бойци вече трябва да положат клетва пред руското знаме. Говорителят на Кремъл Песков каза, че групата Вагнер е имала „голям принос“ за военната кампания на Русия в Украйна, но силата не е съществувала официално законно след смъртта на Пригожин.

Регионална сигурност

Канали в социалните медии, свързани с Вагнер, съобщиха, че водещ наемник е бил арестуван във Финландия по искане на Украйна. Ян Петровски, който се бие в Украйна от 2014 г. като част от Русич или Диверсионно-щурмова разузнавателна група, подразделение на Вагнер, е бил арестуван преди месец, според съобщенията. Германските прокурори разследват опита за убийство на базираната в Берлин руска журналистка Елена Костюченко, след като тя беше една от тримата руски журналисти в изгнание, които са имали симптоми, съответстващи на отравяне.

Санкции

Бяха отправени призиви за оставката на министър-председателя на Естония Кая Калас, след като стана ясно, че компания, частично собственост на нейния съпруг, продължава да работи в Русия.

Черноморски износ на зърно

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с турския външен министър Хакан Фидан в Киев и обсъдиха черноморската сделка за зърно, която Русия изостави миналия месец.


Високопоставен американски служител каза, че има жизнеспособни маршрути за износ на украинско зърно през териториалните води на Украйна и по суша към съседните страни. Външният министър на Турция Фидан каза, че не вижда „никаква алтернатива“ на първоначалното споразумение за зърно, което Украйна сключи с Русия, като отхвърли алтернативен маршрут, за който се твърди, че се обмисля от САЩ.

Търговия

Холандската пивоварна Heineken обяви, че се оттегля от Русия, след като продаде операциите си на Arnest Group, най-големият руски производител на козметика, домакински стоки и метални опаковки. Полският министър на земеделието Робърт Телус каза, че Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия подкрепят удължаването на забраната на Европейския съюз върху вноса на украинско зърно до края на годината. През май ЕС разреши на петте съседки на Украйна да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед до 15 септември.


Дипломация

Индия иска да убеди членовете на Г-20 да намерят решения на геополитическите въпроси, включително войната между Русия и Украйна, каза преговарящият от Делхи на Г-20 Амитаб Кант преди срещата на върха в Индия следващия месец. Кремъл каза, че Путин няма планове да присъства лично на срещата на върха на Г-20 в Индия през септември. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР